18.04.2024, 17:07

Про успіхи ШІ в медицині

Ольга Станішевська | Всі новини автора
штучний інтелект в медицині

Завдяки останнім досягненням у галузі комп’ютерної науки та інформатики штучний інтелект (ШІ) швидко стає невід’ємною частиною сучасної охорони здоров’я. Серед сфер його використання в медицині сьогодні є виявлення захворювань та їх діагностика, медична візуалізація, клінічні дослідження і розробка ліків, що дає можливість значно зекономити час та знижувати витрати, які були б при залученні людських ресурсів (Amisha, Malik P. et al., 2019).

На відміну від людей, ШІ не потребує сну. Моделі машинного навчання можна використовувати для спостереження за життєво важливими показниками пацієнтів, які отримують реанімаційну допомогу, і попередження клініцистів про зростання певних факторів ризику. У той час як медичні пристрої, такі як кардіомонітори, можуть контролювати життєво важливі показники, ШІ може збирати дані з цих пристроїв, аналізувати їх та цілодобово надавати пацієнтам персоналізовані рекомендації в режимі реального часу (Amisha, Malik P. et al., 2019).

Наприклад, уже розроблено прогностичну модель ШІ для недоношених дітей, яка з точністю у 75% може визначити прояви тяжкого сепсису (Giacobbe D.R. et al., 2021).

У дослідженнях відмічено, що ШІ на основі штучних нейронних мереж може заміняти радіологів у виявленні ранніх ознак раку молочної залози та інших захворювань (Zheng D. et al., 2023).

Відомо, що відкриття нових сполук є однією з найбільш тривалих і найдорожчих частин при створенні нових лікарських засобів. Наявна інформація, що ШІ може допомогти знизити витрати на розробку під час створення нової хімічної формули або багатообіцяючих комбінацій препаратів завдяки скороченню тривалості цього процесу (Vora L.K . et al., 2023).

Так, за допомогою ШІ можна подолати багато проблем, пов’язаних із великими обсягами даних, з якими стикається медицина.

Якщо вам сподобалася наведена інформація і ви бажаєте більше дізнатися про розробку нових ліків, зокрема й створених за допомогою ШІ, передові методики лікування, революційні відкриття та хочете залишатися в курсі останніх новин у галузі медицини та фармації, скористайтеся інфоресурсом «Щотижневик АПТЕКА» за посиланням www.apteka.ua. «Щотижневик АПТЕКА» — актуальна та перевірена інформація для всіх представників зі сфери охорони здоров’я.

Пресслужба «Щотижневика АПТЕКА»

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: