21.01.2024, 22:12

NASA представило неймовірний X-59: унікальний експериментальний надзвуковий реактивний літак

Марина Гончар | Всі новини автора
літак

Їхній новий безшумний надзвуковий літак був спроєктований таким чином, щоб мінімізувати звуковий удар, який він створює, коли перетинає швидкість звуку. Він літатиме зі швидкістю, що в 1,4 рази перевищує швидкість звуку, і його перший політ запланований на кінець цього року.

Літак є результатом спільного проєкту NASA та Lockheed Martin і має просту, але амбітну мету. Мрія – революціонізувати авіаперельоти, створивши нове покоління комерційних літаків, здатних рухатися швидше за швидкість звуку, повідомляє Час Пік.

Важливо зазначити, що це буде наступне покоління надзвукових літаків, адже першими були Ту-144 (перший політ 31 грудня 1968 року) та Конкорд (перший політ 2 березня 1969 року).

Надзвуковий політ – це можливість літати зі швидкістю, що перевищує швидкість звуку. Значення швидкості звуку залежить від щільності повітря, але на рівні моря вона становить 1224 км/год. Літаки, які долають звуковий бар’єр, створюють знаменитий звуковий бум, але це відбувається не в той момент, коли об’єкт перетинає звуковий бар’єр.

Дизайн X-59 виглядає так, ніби він щойно зійшов з екранів науково-фантастичних фільмів. Він має 30 метрів завдовжки і 9 метрів завширшки. Він має тонкий, звужений ніс, який займає близько третини загальної довжини, і є надія, що він значно послабить ударні хвилі, які створюють звуковий бум.

Через таку конструкцію і довгий ніс пілот сидить приблизно на півдорозі, що ускладнює огляд з ілюмінатора в передній частині літака. Щоб вирішити цю проблему, камери з високою роздільною здатністю подають сигнал на 4K-монітори в кабіні пілота.

Якщо випробувальні польоти X-59 наприкінці цього року будуть успішними, то, можливо, ми всі зможемо розраховувати на скорочення часу подорожей по всьому світу в найближчі роки.

Читайте також: Триденна магнітна буря накриє Землю: коли чекати на спалах

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк