19.04.2024, 13:02

Речницю Сил оборони Півдня Гуменюк звільнили з посади: причиною стали скарги

Оксана Мовчан | Всі новини автора
фцічсву

Вранці 19 квітня, Генштаб ЗСУ ухвалив рішення звільнити Наталію Гуменюк з посади очільниці Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня. Заміну речниці ще шукають.

Про це повідомив ]]>Генштаб ЗСУ]]>, передає Час Пік.

"Генеральним штабом Збройних сил України проведено ротаційні заходи щодо начальника Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня", — йдеться у повідомленні.

Так, було прийнято рішення щодо завершення відрядження та виключення із сил та засобів угруповання військ відсьогодні полковника Наталії Гуменюк.

Наразі триває відбір відповідного фахівця, який невдовзі стане спікером Сил оборони півдня.

Водночас центр стратегічних комунікацій Сил оборони  півдня працюватиме у штатному режимі.

Подробиці скандального звільнення

Офіційну причину звільнення Гуменюк не назвали, проте, 18 квітня стало відомо, що понад 150 медійників з України та з-за кордону звернулися до Комітету з питань свободи слова ВР з вимогою звільнити речницю. Звернення підписали українські та іноземні журналісти, фотографи, фіксери, оператори та редактори.

"За словами медійників, їхній діяльності перешкоджають на цьому напрямку. Серед найбільш кричущих випадків – недостатнє висвітлення підриву росіянами Каховської ГЕС. Через це світові медіа шукали інформацію про руйнування дамби в джерелах ворожої пропаганди. Також необхідно більше висвітлювати наших воїнів, що тримають фронт на півдні і мешканців цих регіонів, котрі щодня потерпають від російських обстрілів", – зазначив очільник комітету нардеп Ярослав Юрчишин у Facebook.

Сама Наталія Гуменюк одразу ж відповіла на ці закиди, заявивши, що доказів журналісти не навели, а пресцентр Сил оборони півдня не порушив жодних наказів командування.

"Те, що закидається про невисвітлення наслідків трагедії Каховської ГЕС – це абсолютна неправда. Було відпрацьовано понад 800 запитів протягом одного тижня в спрощеному порядку", – сказала Гуменюк в ефірі, додавши, що це робилося "з огляду на безпеку операцій".

Гуменюк у своєму Facebook відреагувала на кадрові зміни: "А сонце все одно сильніше хмар..."

Журналісти та громадськість схвально відгукнулися на рішення Генштабу щодо Гуменюк. Так, зокрема, журналістка BIHUS.Info ]]>Ан Жюлак]]> написала: "Наталія Гуменюк більше не перешкоджатиме роботі воєнних кореспондентів та журналістів на Півдні. Її звільнено (припинено відрядження на посаду)".

Журналістка подякувала Генштабу, президенту Зеленському, головкому Сирському та Міноборони, "що так швидко почули".

"Сподіваюсь, на цю посаду зголоситься людина, яка розуміє роль медіа у війні", - додала вона.

Читайте також:

Окупанти мобілізували кримчан під час Ураза-байрам, - "АТЕШ"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк