19.04.2024, 14:46

Ключі не віддають: мешканці Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного не можуть потрапити до себе додому навіть після повернення

квартира лисичанск

Для того, аби відібрати у власників квартири ключі, в окупації зовсім не потрібен окремий "закон". Жителі тимчасово окупованих Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного стикалися з неможливістю потрапити додому ще до "закону" про "безхазяйне житло".

Як у містах "трикутника" житло перетворюється на привід для шантажу та чому навіть повернувшись додому, можна залишитися на вулиці - повідомляє Час Пік.

Рубіжне: до своєї квартири - через шантаж

У місті після майже двох років окупації, як повідомляли ЛОВА, почалися показові "ремонтні роботи". Але не скрізь, а лише у тих будинках, які відносно вціліли. Місцеві "чиновники" та "ремонтники" вирішили нажитися на людях і в цій справі. За "ремонт", не погоджений із власниками житла, вимагають гроші. Якщо не заплатити - можна залишитися без ключів, адже ключі після ремонтів залишаються у будь-кого, тільки не у господарів.

Крім того, умовою для отримання ключів від квартири після "ремонту" є наявність російського паспорта. Пред'явити документи, що підтверджують право власності, у ряді випадків вже недостатньо, щоб потрапити додому.

Сєвєродонецьк: квест під назвою "знайди свої ключі"

Ще задовго до того, як окупаційна "влада" викотила "закон" про "безгоспне майно", сєвєродончани, які навідувалися до міста, повідомляли про труднощі з потраплянням додому. "Ремонтні роботи" проводяться зазвичай у відсутності власників. Звісно, у власників навіть ніхто не запитує, чи потрібні їм замість гарних дверей, сантехніки чи системи опалення той брухт, який ставлять. Після приїзду в місто, на багатьох чекає "сюрприз": зачинені двері.

За словами очевидців, знайти ключі - завдання непросте. Як правило, пошуки потрібно починати з "ремонтників", які тепер виступають в якості "охоронці ключів", або "комендатури". Але сєвєродончан ніхто з розкритими обіймами не зустрічає. Як мінімум, потрібно доводити право власності. Але об'єктивні аргументи нічого не гарантують. "Ремонтники" можуть просто не віддати ключі, аргументуючи тим, що квартира була передана в так званий "маневрений фонд". Розбірки будуть довгими. 

Лисичанськ: де шукати ключі - ніхто не знає

До Лисичанська "ремонтні роботи" дісталися пізніше, ніж до Сєвєродонецька, але зміст їх не дуже відрізняється. Квартири розкривають, грабують, ставлять нові замки, а потім люди не знають, де шукати ключі.

"Як потім господарям, які повертаються до міста, отримати нові ключі, в жодній інструкції не повідомляється", - заявляють ті, хто побував у місті.

Звертатися до ЖЕКу марно, як стверджують користувачі мережі. Оскільки пошуки бригади, яка займалася розкриттям квартири, не завжди закінчуються успіхом. Фактично, в місті багато розкритих квартир, до яких можуть потрапити всі, кому не ліньки. Але люди навіть на місці не можуть розібратися в ситуації, якщо вже були встановлені інші двері або замки.

"Закон" про "безгоспне житло" - лише прикриття

Відбирати квартири та будинки у мешканців Луганщини "законно" окупанти ухвалили рішення наприкінці березня поточного року. Однак фактично "закон" нічого нового не привносить. Житло і до цього потрапляло в "маневрений фонд", і до цього власники не могли потрапити до себе додому або навіть з'ясувати на місці, в кого можуть бути ключі. Загальна стратегія залишається незмінною - не допустити повернення корінного населення, щоб заселити регіон вихідцями з РФ, які "розбавлять" атмосферу та зроблять Луганщину лояльнішою. Будь-яке "відновлення" - не для місцевих жителів, а елемент "асиміляції" населення та спроба "інтеграції" в "нову реальність".

Читайте також: Житло на особливих умовах: ВПО з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного можуть отримати пільговий кредит на квартиру чи будинок, але людям потрібне інше

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк