15.04.2024, 22:54

Вперше з 2022 року: на Запорізькій АЕС росіяни перевели реактори у стан "холодного зупину"

Марина Гончар | Всі новини автора
заес

Всі шість реакторних блоків Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) перебувають у режимі "холодного зупину" вперше з кінця 2022 року. Це сталося після того, як станція завершила переведення четвертого енергоблока з гарячого на холодний зупин.

Про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі, передає Час Пік.

"Усі шість реакторних блоків Запорізької атомної електростанції наразі перебувають у холодному зупині вперше з кінця 2022 року… Відповідно до планів ЗАЕС, про які раніше повідомляло МАГАТЕ, у п’ятницю вранці станція почала переведення четвертого енергоблока з гарячого на холодний зупин, і цей процес завершився сьогодні о 7:30 ранку", – ідеться в заяві Гроссі.

За словами Гроссі, рішення про холодний зупин усіх шести енергоблоків є позитивним, оскільки це забезпечує додатковий буфер безпеки на випадок аварій. Однак він підкреслив, що це не вирішує фундаментальної проблеми нещодавнього різкого погіршення ситуації на станції.

"Рішення про холодний зупин усіх шести енергоблоків саме по собі є позитивним, оскільки розхолоджування реактора забезпечує додатковий буфер на випадок аварії. Але це не вирішує фундаментальної проблеми нещодавнього різкого погіршення ситуації на станції. Без сумніву, ядерна безпека на цьому великому ядерному об’єкті залишається дуже нестабільною", – наголосив Гроссі.

Читайте також: У Росії знесли єдиний храм ПЦУ бульдозерами - фото

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк