29.04.2024, 14:19

Будівництво нових об'єктів і відновлення старих: які "плани" щодо Лисичанська озвучують росіяни та чи схоже це на правду

восстановление лисичанска

З приходом російської армії в Лисичанську припинили роботу підприємства (у тому числі вугледобувні), бізнес здебільшого був переміщений у безпечніші регіони України, перестали повноцінно працювати комунальні та екстрені служби. З моменту окупації минуло вже майже два роки, але зміни у місті відбуваються лише на словах російських чиновників та місцевих зрадників.

Що обіцяють зробити для Лисичанська росіяни, про які "відновлювальні" ініціативи заявляють та що насправді відбувається в місті - проаналізував Час Пік.

Лисичанські "Нью-Васюки"

Навіть заяв за останні місяці, які зробила незаконна "влада" Луганщини та російські чиновники, вистачить для того, щоб Лисичанськ перетворився на технологічний центр. Але реальність дещо відрізняється від заяв. І завжди - "виправдувальна" перешкода у вигляді близькості лінії фронту, яка не дає просунутися в "будівництві та відновленні". Фантастичні "плани" росіян охоплюють і підприємства, і житловий фонд, і "інноваційні індустріальні парки". Так скромне місто перетворюється на горезвісні книжкові "Нью-Васюки".

Промисловість

У 2024 році Єдиний науково-дослідний та проєктний інститут просторового планування РФ виступив із заявою про те, що в Лисичанську насамперед буде "відновлено" промисловий комплекс, модернізовано підприємства.

"Єдиний інститут просторового планування в рамках розробки Генерального плану міського округу міста Лисичанська пропонує відновлення та модернізацію низки виробничих підприємств міста. До них входять два скляні заводи, завод "ЛісМаш", шахти імені Капустіна, "Новодружеська", "Привільнянська", Лисичанський завод "Рідкісні гази" та інші підприємства", - йдеться на каналі ЄІПП у Telegram.

У фантазіях ЄІПП основний пріоритет - "виробничий комплекс, тому відновлення промисловості також супроводжуватиметься створенням інноваційних індустріальних парків".

Житловий фонд

Віце-прем'єр РФ Марат Хуснуллін неодноразово робив заяви про відновлення будинків у Лисичанську "попри все". На різних заходах він щедро сипав словами, які не мають під собою реального підґрунтя. Наприклад, Хуснуллін заявляв, що в Лисичанську станом на початок 2024 року проживало 106 тисяч осіб і "у місті триває будівництво, ремонт та відновлення". "Будівництво та відновлення" відбуватимуться за моделлю Маріуполя. Щоправда, чиновник забув уточнити, що спершу російська армія місяцями руйнувала Лисичанськ за моделлю Маріуполя.

У Луганській ОВА також ]]>звертали увагу]]> на захмарні плани окупантів щодо "відновлення" житлового фонду Лисичанська. До 12-річного плану увійшли лише 20 будинків (у Сєвєродонецьку - понад 100, у Рубіжному - 98).

"План розрахований до 2035 року. І включає відновлення менше 10% від загальної кількості зруйнованих та пошкоджених об'єктів. Зокрема, на території Луганщини, за попередніми підрахунками, лише понад три тисячі багатоповерхівок зазнали різного ступеня руйнувань", - зазначили в ЛОВА.

20 будинків на весь Лисичанськ за 20 років - "дуже швидкі темпи". З такими темпами, можливо, в місті стане менше руїн років через 200. Зате скільки за цей час можна буде провернути махінацій на "ремонті та будівництві"!

Комунікації

За даними так званого "уряду ЛНР", у Лисичанську вкрай погані справи з комунікаціями. Зазначається, що електропостачання відновлено лише для 60% споживачів. Навіть з урахуванням схильності "влади" прикрашати реальну статистику, відсоток електрифікації Лисичанська вкрай низький. Про водопостачання та відновлення центрального опалення навіть не йдеться. Хоча плани, як завжди, грандіозні. Той самий Хуснуллін не втомлюється заявляти, що "серед першочергових завдань - дати людям тепло, воду та електрику". То де ж усі ці "неземні" блага? Чому до окупації не було проблем, а в "звільненому" Лисичанську раптом не стало світла, води, опалення і ніхто нічого не може вдіяти?..

Суспільно-ділові центри

Поки мешканці не можуть приготувати поїсти та помитися, росіяни викочують дедалі більш відірвані від реальності прожекти. Один із таких прожектів - "розвиток суспільно-ділової забудови" на місці колишнього Содового заводу. Росіяни запевняють, що близькість до залізниці "дозволить зробити цю територію центром тяжіння як для мешканців міста, так і для фахівців з інших регіонів". Щоправда, залізниця не працює. Коли запрацює - невідомо. У Луганську забракло і 10 років для того, щоб відновити залізничне сполучення. Втім, поки що ніхто нічого будувати не починав.

Треба лише почекати...

Звичайно, ніякі часові рамки не обговорюються. "Будівництво та відновлення" Лисичанська може бути нескінченним, як немає кінця та краю в обіцянок. Як місцева "влада", так і російські чиновники неодноразово заявляли про те, що справжні зрушення відбудуться тоді, коли "відійде лінія фронту". Ось уже два роки, а вона не відходить. Яке "засмучення" для тих, хто так "рветься" на словах "будувати та відновлювати". Мешканцям пропонують просто зачекати. Можливо, мається на увазі деокупація міста.

Обіцяти - не мішки тягати

"Відновлення" підприємств Лисичанська, очевидно, ніяк не обумовлене близькістю до лінії фронту. Наприклад, Сєвєродонецький "Азот", куди нічого не "прилітає", так і стоїть зруйнований. Як констатують місцеві жителі, "Азоту" кінець". Такий самий кінець і багатьом підприємствам Лисичанська. Шахта "Новодружеська" була знеструмлена в ході активної фази бойових дій ще до окупації. По території підприємства вівся вогонь. За інформацією ЛОВА, роботу шахт "Золоте" та "Тошківська", які розташовані поблизу, відновити вже неможливо, бо їх було затоплено до критичного рівня. Відновлення шахти "Гірська" - під питанням.

На заводи Лисичанська на практиці ніхто не звертає уваги. Ні від місцевих жителів, ні від "влади" не надходила інформація про те, що хоч на одному підприємстві розпочався "ремонт".

Щодо житлових будинків, то тут увага приділяється лише тим, які більш-менш уціліли від обстрілів. Зруйновані будинки та приватний сектор нікому не цікаві. Навіть як "безхазяйні" приватні будинки та руїни не визнаються. Втім, "ремонт" закінчується на заміні вікон та вхідних дверей. Але жити від цього не стає простіше - без пріоритетних "тепла, води та електрики".

Станом на сьогодні, місцева "влада" не відзвітувала ні про одне відновлене підприємство, ні про один збудований дім, щоб хоч якось підтвердити "добрі" наміри. І жителі (реальні, а не невидимі 106 тисяч осіб) все там само "терплять та чекають", як вони самі характеризують своє існування в окупації.

Читайте також: Лисичанськ та Сєвєродонецьк - у вогні: пожежі знищують те, що дороге для людей, та "сліди"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк