03.04.2024, 07:43

Підготовка до наступу, гуманітарна катастрофа та евакуація: нова ІПСО росіян по Харкову

Харьков

Російські пропагандисти розпочали інформаційно-психологічну операцію по Харкову, розповсюджуючи фейки про швидкий наступ та захоплення міста, гуманітарну катастрофу та евакуацію.

Цілі ІПСО - залякати харків'ян, посіяти паніку та змусити людей залишити місто, повідомляє Час Пік із посиланням на Центр протидії дезінформації та МВС України.

Російські пропагандисти розповсюджують фейки про те, що ДСНС України, нібито, попереджає про можливе оточення Харкова та закликає людей виїхати з міста. У ЦПД зазначили, що ці повідомлення є брехнею і таким чином росіяни хочуть посіяти паніку серед українців.

"Ця інформація не відповідає дійсності! Ворог наразі не має ресурсів для оточення або захоплення Харкова", - ]]>заявили ]]>в ЦПД.

У МВС України закликали не довіряти ворожій дезінформації, стверджуючи, що Сили безпеки та оборони України надійно утримують позиції вздовж усієї лінії фронту, включаючи Харківську область.

В останні кілька тижнів Харків та область знаходяться під постійними обстрілами. Російські окупанти безперервно тероризують місто, обстрілюючи його ракетами С-300 та запускаючи "Шахеди". Тепер за Харків "взялася" роспропаганда.

Центр противодействия дезинформации

"Росія продовжує свою дезінформаційну кампанію "пропаганда страху" з метою залякати мешканців Харкова наступом на місто, який наразі неможливий. Головна мета росіян – зробити так, щоб побільше людей виїхало", – наголосив керівник ЦПД Андрій Коваленко.

Як зазначають експерти, РФ не має ресурсів, щоб розпочати військову операцію із захоплення Харкова. Все, що вони можуть зробити зараз - це спробувати зруйнувати Харків обстрілами. За словами експертів, наразі підготовки до масштабного наступу на Харків не спостерігається.

"Якщо вони зберуть 500 тисяч військових, то все, що в них є зараз, і підуть на Харків – це буде найкраще для України рішення, тому що вони там положить всю армію. Харків вони не візьмуть, а Україна отримає можливість наступати на інших напрямках. Я все ж таки думаю, що російські генерали не настільки тупі, як їх зображують російської пропагандисти, які пишуть що вони збираються йти на Харків", - таку думку висловив заступник директора з міжнародних питань Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь.

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко вважає, що російська армія також має проблеми із забезпеченням технікою.

"Набрати живу силу людського ресурсу, фактично фарш для використання в зоні бойових дій для постійних своїх штурмів ще можна. А зовсім інше – підготувати відповідного функціоналу техніку, а цього нема, в цьому проблема. Все техніка, яку виготовляє військово-промисловий комплекс РФ або відновлюють з радянських запасів, її відправляють для компенсації втрат, яких вони зазнають, і тому формувати новий армійський корпус чи бригади і дивізії – на це не вистачить техніки", – зазначив Коваленко.

Як стверджують аналітики Інституту вивчення війни (ISW), РФ може зважитися на масштабний наступ наприкінці весни або на початку літа, але сил вистачить для наступальних дій тільки на одному оперативному напрямку. І ціллю наступу буде не Харків...

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк