12.04.2024, 14:12

5 способів надсилати анонімні електронні листи у 2024

Ольга Станішевська | Всі новини автора
VPN

Концепція анонімних електронних листів може здатися пустотливою, скандальною або навіть сенсаційною, але є багато поважних причин, чому хтось може захотіти надіслати анонімного листа. Незалежно від того, хто ви - викривач, журналіст чи безнадійний романтик, ми тут, щоб навчити вас усіх тонкощів цього суперечливого, але корисного підходу до листування.

Що таке анонімний електронний лист?

Стандартна електронна пошта призначена для двосторонньої ідентифікованої системи зв'язку, де і відправник, і одержувач знають, з ким вони листуються, але стандартна електронна пошта розкриває більше інформації, ніж ви можете собі уявити.

Вашу IP-адресу можна легко дізнатися з метаданих, перелічених у заголовку листа. Крім того, стандартні поштові служби зазвичай вимагають від користувачів надати особисту інформацію для створення облікового запису - наприклад, ваше повне ім'я та реальну поштову адресу, - яка може бути доступна, якщо вашу електронну пошту коли-небудь зламають.

Справді анонімний електронний лист визначається відсутністю будь-якої персональної інформації (PII), пов'язаної з самим електронним листом та/або обліковим записом, включаючи IP-адресу відправника та інші поля, такі як часові мітки та шлях до повідомлення.

Що не означає анонімність

Існує ковзна шкала анонімності, яка залежить від того, наскільки ретельно ви хочете приховати свою особистість. Якщо вас не турбує маскування вашої IP-адреси, існує безліч методів електронної пошти, які зберігають інші частини вашої особистості в таємниці.

Наприклад, якщо ви створите новий обліковий запис електронної пошти, використовуючи фальшиві PII, ви зможете надіслати комусь електронного листа, не розкриваючи, хто ви є насправді. Ви можете вважати цей лист анонімним, але ваша IP-адреса і метадані все одно будуть доступні, тому ваша особистість не буде повністю прихована.

Навіщо використовувати анонімні поштові скриньки?

Існує багато законних причин для використання анонімних облікових записів електронної пошти, наприклад:

  • Ви хочете уникнути спаму, реклами та трекерів.
  • Ви хочете зберегти певну кореспонденцію анонімною, незалежно від того, чи вона призначена для бізнесу, чи для особистого користування.
  • Ви збираєтеся стати викривачем компанії, в якій зараз працюєте.
  • Ви живете в регіоні світу, де інтернет-активність контролюється урядом.
  • Ви журналіст і хочете зберегти анонімність себе або своїх джерел.

5 способів надіслати анонімний електронний лист

Оскільки справжня анонімність електронної пошти визначається відсутністю PII, включаючи IP-адресу відправника, не існує способу надіслати справді анонімний електронний лист без приховування вашої IP-адреси за допомогою віртуальної приватної мережі (VPN) або браузера Tor. Тому наша перша рекомендація - використовувати VPN або Tor-браузер, а наступні методи слід використовувати разом з цим першим кроком для досягнення анонімності при використанні електронної пошти.

Використовуйте VPN

VPN

VPN маршрутизує ваш інтернет-трафік через мережу серверів по всьому світу - ефективно приховуючи вашу IP-адресу від хакерів, уряду і навіть вашого провайдера - але сама по собі VPN не робить анонімним жоден електронний лист, який ви надсилаєте. Ви повинні використовувати VPN в тандемі з іншими методами, описаними нижче, такими як використання зашифрованої електронної пошти або одноразових облікових записів. Наприклад, зашифрований обліковий запис електронної пошти не містить ваших PII та шифрує всю вашу електронну інформацію, тоді як VPN приховує вашу IP-адресу.

Якщо ви вирішили скористатися послугою VPN, переконайтеся, що ви обрали сервіс, який дотримується суворої політики відсутності логів як VeePN - це означає, що VPN-провайдер не зберігатиме жодної інформації, яка може бути використана для вашої ідентифікації, якщо її коли-небудь запитають державні органи.

Єдиним недоліком використання VPN є те, що хороші сервіси коштують грошей. Якщо ви хочете спробувати безкоштовний варіант, який приховує вашу IP-адресу, розгляньте можливість використання браузера Tor для відправки анонімних електронних листів. Браузер Tor - це волонтерський проєкт, який спрямовує ваш трафік через низку вузлів, призначених для приховування вашої вихідної IP-адреси. Зверніть увагу, що, хоча браузер Tor ефективно маскує вашу IP-адресу, швидкість з'єднання може бути низькою.

Використовуйте провайдера анонімної та зашифрованої електронної пошти

Служби анонімної та зашифрованої електронної пошти працюють, так само як і звичайна електронна пошта, але вміст ваших повідомлень, а також вашої поштової скриньки та списку контактів зашифровується за допомогою алгоритмів шифрування. Ця послуга унеможливлює для третіх осіб - включаючи вашого провайдера, хакерів, уряд, а іноді й провайдера електронної пошти - прочитати вашу кореспонденцію або дізнатися, з ким ви контактували. Єдина людина, яка може прочитати надіслане вами повідомлення, - це одержувач вашої електронної пошти.

Ці типи послуг електронної пошти, як правило, найкраще використовувати для постійного листування, коли ви хочете мати можливість регулярно отримувати доступ до своїх повідомлень і відповідати на них. Хоча шифрування захищає вміст ваших електронних листів і облікового запису, воно не приховує вашу IP-адресу, яка все одно може бути перешкодою для вашої ідентифікації.

Ось деякі популярні анонімні та зашифровані поштові скриньки, які варто розглянути:

  • Proton Mail: Добре підходить для особистого використання, має гарантовану політику відсутності логів і надійне шифрування
  • Hushmail: Орієнтований на малий бізнес, медичні та юридичні установи
  • Guerilla Mail: Простий у використанні та безкоштовний сервіс для одноразових поштових скриньок

Створіть "одноразовий" акаунт

Невикористовувані акаунти схожі на дешеві передплачені телефони, якими можна користуватися протягом короткого часу, а потім викинути. У випадку з одноразовими акаунтами, користувачам не потрібно реєструвати жодної інформації, щоб користуватися ними, а термін дії акаунтів закінчується через певний проміжок часу. Ви можете надсилати та отримувати електронні листи протягом невеликого проміжку часу з невеликою кількістю інформації, що пов'язує вас з цією діяльністю.

Подібно до зашифрованих поштових скриньок, акаунти-палки не маскують вашу IP-адресу. Облікові записи Burner також можуть бути корисними для уникнення спаму шляхом використання облікових записів "тільки отримання" при реєстрації на певні веб-сайти або сервіси, які вимагають адресу електронної пошти для доступу або отримання знижок.

Видаліть метадані із вкладених файлів

VPN

Навіть якщо ви використовуєте зашифровану електронну пошту і VPN, документи електронної пошти все одно можуть містити метадані - особливо якщо ви додали до листа якийсь вкладення. Фотографії, зроблені цифровою камерою, можуть містити інформацію про те, хто зробив знімок, а також де і коли він був зроблений. Навіть документи Word або таблиці Excel можуть містити інформацію про джерело походження, наприклад, про автора або компанію, яка їх створила.

Ви завжди повинні бути впевнені, що спочатку видалите всі метадані, які можуть існувати з ваших електронних листів і прикріплених до них файлів.

У Windows ви можете легко видалити метадані за допомогою інструменту "Інспектор документів". Ви також можете зробити це вручну, клікнувши файл правою кнопкою миші та вибравши "Властивості" > "Відомості" > "Видалити властивості та особисту інформацію".

Щоб повністю видалити метадані на macOS, вам знадобиться допомога стороннього додатку, наприклад, ImageOptim.

Створіть новий обліковий запис електронної пошти

У вас завжди є можливість створити новий обліковий запис електронної пошти у будь-якого постачальника послуг електронної пошти на ваш вибір. Тільки не забудьте вказати всю неправдиву інформацію при реєстрації, включаючи ім'я, дату народження, домашню адресу тощо. Як ми вже згадували, цей метод дозволяє вам надсилати та отримувати електронну пошту з певною мірою анонімності, але краще використовувати його разом з VPN, щоб приховати свою IP-адресу для досягнення справжньої анонімності.

Вам не потрібно перебувати в особливій ситуації, щоб цікавитися тим, як працює анонімна електронна пошта. Насправді якщо вас взагалі турбує конфіденційність, ви можете розглянути можливість хоча б трохи змінити свою поведінку в електронній пошті, використовуючи такі інструменти, як зашифровані електронні листи та акаунти-пам'ятки для надсилання повідомлень з конфіденційним вмістом. Просто пам'ятайте, що без VPN ваша активність все одно може бути пов'язана з вашою IP-адресою через вашого провайдера, і ваша електронна пошта також може містити метадані, які вам потрібно видалити.

Теги новин: 
Рубрика - Правозащитник: