23.03.2024, 12:12

"Кому вигідний теракт у Москві?": перші думки та версії про трагедію у "Крокус Сіті Холлі"

"Кому выгоден теракт в Москве?": первые мнения и версии о трагедии в "Крокус Сити Холле"

Трагедію у "Крокус Сіті Холлі" політики, журналісти, політологи, аналітики та прості люди оцінюють по-різному. Але питання у всіх однакові: Що спричинило й хто винен у трагедії? А головне питання, яке хвилює людей: Кому вигідний теракт?

У підмосковному Красногорську ввечері 22 березня стався теракт у концертному залі "Крокус Сіті Холл". Невідомі відкрили стрілянину по людях, які прийшли на виступ гурту "Пікнік", та привели в дію кілька вибухових пристроїв, після чого почалася масштабна пожежа. Кількість жертв та постраждалих стрімко зростає, повідомляє Час Пік.

МОЗ Московської області опублікувало оновлений список постраждалих. Наразі в лікувальних закладах перебуває 121 постраждалий, у тому числі троє дітей. За останніми даними, кількість загиблих під час атаки на "Крокус Сіті Холл" зросла до 82 осіб. МОЗ Підмосков'я підтвердило загибель 3 дітей. Розбір завалів триває, кількість жертв може зрости.

Україна не має жодного відношення до теракту в Москві

Міністерство закордонних справ України категорично відкидає звинувачення, що почали лунати від російських офіційних осіб, у нібито причетності України до стрілянини в концертному залі "Крокус" у підмосковному Красногорську. Про це ]]>йдеться ]]>у заяві МЗС України.

"Вважаємо такі звинувачення спланованою провокацією Кремля з метою подальшого нагнітання антиукраїнської істерії в російському суспільстві, створення умов для посилення мобілізації російських громадян для участі в злочинній агресії проти нашої держави та дискредитації України в очах міжнародного співтовариства...", - йдеться у заяві МЗС.

Як зазначив радник голови Офісу президента України Михаїл Подоляк, Україна вже понад два роки воює з російською армією. І все у цій війні вирішуватиметься тільки на полі бою. Теракти не вирішують жодних проблем.

"Немає жодного сумніву, що події у Підмосков'ї сприятимуть різкому посиленню військової пропаганди, прискоренню мілітаризації, розширенню мобілізації й, в кінцевому підсумку, розгортанню війни. А також виправданню показових ударів, які відбуваються в рамках геноциду цивільного населення України", - ]]>написав ]]>Подоляк на своїй сторінці у мережі Х (відомій раніше як Twitter).

Росія вибрала президентом - Смерть

Російський публіцист Олександр Невзоров зазначив, що теракт у "Крокус Сіті Холлі" вчинений саме тоді, коли це необхідно путінському режиму.

"Росія помиляється, думаючи що 15-17 березня "обрала" старого нудного чекіста з "тарганами". Вона обрала президентом - Смерть. І тепер костлява визначатиме правила гри та життя.

Ймовірно, кремлю здалося, що народ занадто захопився темою "вкидів-підтасувань" на "виборах" і вирішив соковитим терактом відволікти публіку від безглуздих підрахунків. Треба сказати, що в нього добре вийшло задумане.

"Крокус" стане генеральною темою всього тижня.

Почерк цього лиха - напрочуд знайомий ще з вибухів на Каширському шосе і по всіх великих та малих "жахах" путінських термінів. Складно не помітити, що всі крупні та добре організовані теракти з дивовижною методичністю відбуваються саме тоді, коли це дуже треба режиму", - ]]>написав ]]>Невзоров у Telegram.

Спецоперація режиму

Рада Форуму вільної Росії у своїй заяві закликала російську громадськість, ЗМІ та світову спільноту не довіряти чекістським маніпуляціям, заявивши, що головний терорист сучасності перебуває у Кремлі.

Опозиціонери вважають, що останні заяви Путіна та вищих посадових осіб путінського режиму, активізація пропаганди та теракт "можуть бути частинами єдиної спецоперації режиму з мобілізації російського суспільства на війну з Україною".

"Ми пам'ятаємо, як путінський режим та його спецслужби готували ґрунт для Другої чеченської війни. Дивлячись на сьогоднішні кадри з Крокус сіті, неможливо позбутися відчуття історичного дежа вю. Цілком імовірно, що і цей теракт організований російськими спецслужбами. Якщо це так, то можна з упевненістю чекати на те, що відповідальність за цей теракт буде покладено на українців або на збройну російську опозицію", - ]]>йдеться ]]>в заяві.

Путіну потрібні гори трупів у Москві

Росія проголосувала за війну, і тепер у Путіна розв'язані руки на все. Після виборів Путін вчинив жахливий теракт проти росіян. Таку думку висловив український журналіст, головний редактор сайту "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов.

Він зазначив, що "Путіну потрібні гори трупів у Москві", щоб провести нову хвилю мобілізації, щоб дискредитувати підтримку України за кордоном, аби звинуватити Україну в тероризмі та посилити бомбові удари по українських містах та виправдовувати вбивства мирних людей.

"Сценарій старий, який Путін вже використав при захопленні влади - той самий "рязанський цукор", тв самі вибухи будинків у Москві, той самий Норд-Ост...

Йде війна за виживання, і сьогодні Путін показав, що вбʼє стільки росіян, скільки йому треба для досягнення його політичних цілей, а життя українців рахувати Росія не збирається взагалі", - ]]>написав ]]>Бутусов в Telegram.

Активізувалися російські "пропагандистські смітники"

Масове вбивство у Москві скоїли не українці й не росіяни з РДК - це було відразу зрозуміло будь-якій адекватній людині. Про це пише український журналіст Денис Казанський.

Хто причетний до теракту у підмосковному "Крокус Сіті Холлі" ще невідомо. Але як тільки пролунали перші постріли, російські пропагандисти відразу ж почали "правильно" використовувати масове вбивство росіян.

"Російська пропаганда миттєво кинулася використовувати масове вбивство своїх громадян для розпалювання ненависті до українців й виправдання геноциду. Недоумкуватий недомірок Медвєдєв, депутати, Z-людожери - всі радісно танцюють на трупах москвичів, змагаючись один з одним у тому, хто покличе вбити побільше українців. Добре видно, що вони щасливі через те, що сталося. Абсолютні нелюди.

Та й найголовніше. Стрілки у Москві не зробили нічого такого, що не роблять самі росіяни в Україні вже два роки. Були і масові розстріли людей під Києвом, і торговий центр з людьми, що згорів, влітку 2022 року, в Кременчуці, після удару російської ракети. Але тоді загиблих людей нікому в Росії не було шкода. Усі раділи та вимагали ще більше вбивств", - ]]>написав ]]>Казанський у Telegram.

Терор проти цивільного населення - улюблений прийом Путіна

Терор проти цивільного населення – це давній улюблений прийом Володимира Путіна. При цьому не важливо, населення якої країни страждає від його застосування. Про це йдеться у заяві Російського Добровольчого Корпусу – військового формування, яке воює на боці України з 2014 року.

"З початку приходу Путіна до влади Росію супроводжують теракти - вибухи трьох будинків на Каширському шосе, Волгодонськ, Норд-Ост, "Рязанський цукор", вибухи в метро та молодіжному фестивалі "Крила". І всі ці події завжди використовувалися як привід для ще більшого терору: воєн у Чечні та Дагестані, запровадження драконівських законів, тотального обмеження свобод, безконтрольного розширення повноважень силовиків", - ]]>йдеться ]]>у заяві.

Військові відзначили дуже важливу деталь: Москва та область насичені безпрецедентною кількістю камер відеоспостереження, систем розпізнавання осіб, системою "Безпечне Місто", "Потік". То чому ж спецслужби прогледіли "озброєних до зубів та екіпірованих терористів"? Чому не поспішали ОМОН та СОБР? Чому пожежу не гасили цілу годину, знаючи, що всередині люди?

Усі ці питання наштовхують лише на одну відповідь... Головні висновки та гучні заяви ще попереду. Але вже зараз можна констатувати факт, що теракт у "Крокус Сіті Холлі" витіснив зі світових ЗМІ й масштабні фальсифікації на "виборах Путіна", й масовану атаку РФ на мирні українські міста 22 березня. Кому це вигідно? Робіть висновки...

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк