14.04.2024, 22:06

Лідери G7 засудили атаку Ірану по Ізраїлю, й попередили про ризик ескалації

Марина Гончар | Всі новини автора
7

Іран запустив близько 300 безпілотників, балістичних і крилатих ракет в напрямку Ізраїлю, який перехопив близько 99% з них, у відповідь на ймовірний ізраїльський удар по консульству Ірану в Сирії, що змусило лідерів G7 засудити дії Ірану і попередити про ризик неконтрольованої регіональної ескалації.

Про це пише Reuters, передає Час Пік.

"Своїми діями Іран ще більше зробив крок до дестабілізації регіону та ризикує спровокувати неконтрольовану регіональну ескалацію. Цього слід уникати. ... У цьому дусі ми вимагаємо, щоб Іран та його союзники припинили свої атаки, і ми готові вжити подальших заходів зараз і у відповідь на подальші дестабілізуючі ініціативи", - йдеться у заяві Італії, що нині головує у G7.

Лідери G7, які спілкувалися трохи менше години під час відеоконференції, та закликали Іран проявляти стриманість. У заяві G7 також пообіцяли працювати над "негайним і стійким припиненням вогню" в Газі після більш ніж шести місяців боїв.

Зустріч голів G7 відбулась після того, як президент США Джо Байден пообіцяв скоординовану дипломатичну відповідь на безпрецедентну атаку безпілотників і ракет, здійснену вночі Іраном.

До G7 входять США, Канада, Італія, Великобританія, Франція, Німеччина та Японія, а також Європейський Союз. Вони також спланували зустріч міністрів закордонних справ з цього ж питання на 17-19 квітня на італійському острові Капрі.

Президент Байден у свою чергу попередив прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, що США не братимуть участі в контрнаступі проти Ірану, якщо Ізраїль вирішить відповісти.

Читайте також: США уникають конфлікту з Іраном, але готові захищати свої сили та підтримувати оборону Ізраїлю, - Остін

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк