14.04.2024, 08:04

Іран атакував ракетами та БПЛА Ізраїль: чи можливий удар у відповідь і як реагує світ

израиль

У ніч на неділю, 14 квітня, Іран атакував ракетами та безпілотниками Ізраїль. Ізраїль готує удар у відповідь на безпрецедентну атаку Ірану.

За інформацією Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ), по території країни було запущено понад 200 БПЛА, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

Крім того, було запущено 36 крилатих ракет та 110 ракет класу "земля-повітря". Атака тривала близько 5-6 годин. У ЦАХАЛ стверджують, що більшість ракет було знищено поза межами Ізраїлю.

"Група протиповітряної оборони ЦАХАЛ успішно перехопила більшість запущених цілей за допомогою системи протиповітряної оборони Arrow разом із стратегічними союзниками Ізраїлю, перш ніж запущені цілі перетнули територію Ізраїлю", - йдеться у заяві ЦАХАЛ.

Натомість, додаткові удари завдали "невеликі пошкодження інфраструктури" на військовій базі на півдні Ізраїлю.

ЗМІ, посилаючись на ізраїльські джерела, заявляють, що Ізраїль готує удар у відповідь на атаку Ірану. Іранська делегація в ООН стверджує, що можливі нові атаки, якщо Ізраїль завдасть удару у відповідь.

Посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан звернувся до генерального секретаря ООН Антоніа Гутерріша із закликом засудити Іран за його сьогоднішній напад на Ізраїль.

"Іран порушив статут ООН і продемонстрував, що є загрозою глобальному миру та безпеці. Де твій голос?? Де твій осуд?? Прокидайся!!!", - написав Гілад Ердан у Х (Twitter).

Генсек ООН закликав до негайної деескалації на Близькому Сході.

"Я рішуче засуджую серйозну ескалацію, яку представляє широкомасштабна атака на Ізраїль з боку Ісламської Республіки Іран сьогодні ввечері... Я неодноразово наголошував, що ні регіон, ні світ не можуть дозволити собі ще одну війну", - йдеться у його заяві.

У ЗМІ фігурує інформація про те, що наступного тижня Палата представників США розгляне законопроєкт щодо підтримки Ізраїлю. Це може бути той самий законопроєкт, у якому передбачається 60 млрд доларів на військову допомогу Україні. Однак про виділення коштів для України поки офіційно не заявляється.

Читайте також: Люди просять про допомогу: У Москві спалахнула сталінська висотка (відео)

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк