15.04.2024, 10:54

"Якби не було війни": Плани, мрії та надії Сєвєродонецька та Лисичанська, яким не судилося здійснитися

Планы, мечты и надежды Северодонецка и Лисичанска, которым не суждено было сбыться / Иллюстративное фото

Сєвєродонецьк – молоде українське місто, якому цього року виповнюється 90 років. Лисичанськ – одне з найдавніших міст на Сході України з більш ніж 300-річною історією. Долі жителів цих сусідніх міст тісно переплетені. Люди разом працювали, навчалися, відпочивали, щиро раділи успіхам сусідів та переживали за невдачі, будували плани та мріяли. Поки до Сєвєродонецька та Лисичанська не увірвався "руський мир"...

Ремонти доріг та міських комунікацій, відкриття нових торгових центрів та аптек, капітальний ремонт шкіл та дитячих садків – це, якщо можна так висловитися, "буденні справи", які відбувалися у Сєвєродонецьку та Лисичанську постійно. Час Пік розповість про більш грандіозні плани Луганської ОДА та міської влади.

Міста Сєвєродонецьк та Лисичанськ знаходяться у Луганській області та утворюють Лисичансько-Сєвєродонецьку агломерацію. Сєвєродонецьк до російського вторгнення фактично виконував функції адміністративного центру Луганщини після окупації Луганська, з вересня 2014 р. до червня 2022 р. Красиве, затишне та впорядковане місто, яке з кожним роком ставало гарнішим, радуючи мешканців своїм перетворенням. Було ще багато планів на майбутнє, яким, на жаль, не судилося збутися, як й у Лисичанську. Сєвєродонецьк було окуповано 25 червня 2022 р., до Лисичанська окупанти увійшли 3 липня. Це "чорні дати", коли в один день зруйнувалися всі плани та надії більшості сєвєродончан та лисичан.

Сєвєродонецьк

Северодонецк

В останні роки перед російським вторгненням Сєвєродонецьк розвивався високими темпами й на заздрість жителям похмурого сірого Луганська ставав дедалі красивішим і сучаснішим. Вочевидь, саме це стало однією з причин, чому місто було безжально зруйноване російськими окупантами та формуваннями "ЛНР". Сєвєродонецьк ніколи вже не буде колишнім...

Якщо говорити про плани, то вони справді були грандіозними, викликали живий непідробний інтерес у населення та бурхливо обговорювалися у мережі. Безперечно, не всі вірили, що ці плани можна втілити в життя, називаючи їх "фантастичними". Але плани будувалися, кошти вишукувалися, проєктна документація готувалася. Як знати, якби не війна...

Кільцевий тролейбусний маршрут "Лисичанськ-Сєвєродонецьк-Рубіжне-Лисичанськ"

Розмови про можливий запуск єдиного тролейбусного сполучення між Сєвєродонецьком та Лисичанськом та, можливо, Рубіжним, велися не один рік. Багато хто називав цей проєкт амбітним та фантастичним, але його презентація відбулася у Києві та у Краматорську на форумі "Схід можливостей". У ЛОДА вважали, що цей проєкт цілком реальний й незабаром може втілитись у життя.

Проєкт передбачає прокладання 22 км контактних ліній, будівництво 4-х тяглових підстанцій та придбання 50 нових тролейбусів. Від початкового плану створення єдиного кільцевого маршруту вирішили відмовитися, оскільки витрачати на поїздку близько 2-х годин було б не дуже зручно для людей. Тому маршрут "Сєвєродонецьк - Лисичанський залізничний вокзал" вирішили продовжити по Лисичанську до обласної дитячої лікарні. Проєкт було умовно поділено на ділянки, спочатку планували реалізувати перший з них - "Сєвєродонецьк - Лисичанський залізничний вокзал", а пізніше розпочати будівництво нової лінії "Лисичанськ - Рубіжне".

Розглядалися два варіанти міжміського сполучення – запуск на маршрут вітчизняних тролейбусів та електробусів чеської компанії Škoda Electric. Велися переговори щодо фінансування проєкту з Мінінфраструктури та ОП.

Мало хто з жителів Сєвєродонецька, Лисичанська та Рубіжного вірив у реалістичність цього проєкту, але влада твердо мала намір втілити в життя ці "фантастичні" плани...

Кольцевой троллейбусный маршрут

Облаштування місцевих озер

Не кожне місто може похвалитися наявністю озер, а біля Сєверодонецька їх було два – Чисте та Паркове. Штучно створені озера стали не лише окрасою молодого міста, а й улюбленим місцем відпочинку мешканців Сєвєродонецька та сусідніх населених пунктів. Тут можна було зустріти рибака, який мріє про багатий улов й художника, який малює місцеві пейзажі. Сюди приїжджали цілими сім'ями, щоб позагоряти на сонечку та скупатися у чистій воді, а також приходили ті, хто хотів усамітнитися й хоч трохи долучитися до природи.

Заради справедливості варто відзначити, що останніми роками озера стали дрібнішати й територія біля водойм була занедбана. Озера припинили нагадувати місця, де колись збиралося сотні людей. Місцева влада вирішила кардинально змінити ситуацію, і якби не війна, можливо лише за кілька років сєвєродончани не впізнали б свої озера.

У розробці були проєктно-кошторисні документації на облаштування території біля Чистого озера та створення Парку культури та відпочинку в районі Паркового озера. Спочатку планувалося вирішити проблему з висиханням водойм - налагодити підкачування води, щоб збільшити рівень води в озерах.
Восени 2022 р. планували провести акцію із зариблення Чистого озера, також було намічено проведення біомеліоративних робіт для зменшення заростання водоймища водною рослинністю.

Розроблявся проєкт благоустрою території біля Чистого озера. Планувалося створити окрему зону для занять спортом, та зону відпочинку, облаштовану лавочками із сонячними панелями та сучасним освітленням, щоб біля озера можна було безпечно та комфортно відпочивати навіть увечері. Також планували облаштувати сучасний безпечний пляж із біотуалетами, питними фонтанчиками, душовими кабінками та кабінками для перевдягання.

Біля Паркового озера влітку 2022 року планували відкрити унікальний урбан-парк, будівництво якого мало розпочатися в березні 2022 року. Тут планували проводити різноманітні фестивалі, всеукраїнські та міжнародні змагання, шоу вуличних культур тощо. Безперечно, це місце могло стати одним із найпопулярніших у сєвєродончан та мешканців сусідніх міст. Крім того, біля озера планували встановити фонтан, громадські туалети, облаштувати пішохідні та велосипедні доріжки, зони дозвілля та заняття спортом тощо.

Втіленню в життя цих планів завадила війна...

г. Северодонецк, Чистое озеро в 1970-х годах / Фото: В.Стельмах г. Северодонецк, Парковое озеро в 1960-х годах / Фото: А.Зорик

Будівництво обласної клінічної лікарні

На рівні Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України було ухвалено рішення про будівництво обласної клінічної лікарні у Сєвєродонецьку. Було презентовано проєкт, початок реалізації якого було заплановано на весну 2022 рік. Така лікарня могла забезпечити городян та мешканців області доступною висококваліфікованою медичною допомогою.

На даху п'ятиповерхової лікарні планували встановити сонячні батареї, а по всій будівлі – запровадити систему керування. Лікарня була розрахована на 315 ліжок та 1000 робочих місць. Там мали відкрити перинатальний та онкологічний центри з найсучаснішим обладнанням. Побудувати обласну клінічну лікарню планували на території 81 мікрорайону.

Варто зазначити, що навколо планів влади розпочати будівництво нової лікарні кілька місяців не вщухали суперечки та акції протесту. Люди боялися, що під зведення лікарняних об'єктів буде вирубано кілька гектарів лісу. Проте влада запевняла людей у тому, що згідно з сучасними нормами, територія лікарні повинна мати не менше 55% території під озелененням та при будівництві лікарні це буде враховано.

Областная клиническая больница в Северодонецке

Лисичанськ

В останні роки перед російським вторгненням Лисичанськ розвивався не такими темпами, як сусідній Сєвєродонецьк, і винні в цьому насамперед ті, хто стояв "біля штурвала". Але місто дивилося у майбутнє й повільно, але впевнено рухалося вперед завдяки місцевим активістам та небайдужим лисичанам, які дуже любили своє місто.

Лисичанск / Фото из открытых источников

Заводи

"Руський мир" почав знищувати Лисичанськ задовго до війни. Зокрема, промисловість міста. Ще задовго до повномасштабної війни, за часів Януковича, содовий завод "Ліссода" було продано росіянам та порізано на металобрухт. Так закінчилося життя більш як 100-річного підприємства, яке пропрацювало до 2009 року. У березні 2000 р. було порушено справу про банкрутство Лисичанського скляного заводу, у 2016 р. – про банкрутство Лисичанського скляного заводу "Пролетарій". У грудні 2017 р. "Пролетарій" почали розбирати на металобрухт.

Лисичанський нафтопереробний завод після проголошення незалежності України став другим за потужністю НПЗ на території України. Влітку 2000 р. новим власником НПЗ стала російська компанія "ТНК", яка у 2012 році зупинила завод на ремонт, після чого виставила його на продаж. Після повномасшабного вторгнення РФ внаслідок бойових дій виробничий майданчик НПЗ значно пошкоджено, деякі цехи повністю знищено.

В останні роки перед війною обласна влада не раз говорила про плани щодо відновлення виробництва соди та відродження склозаводу в Лисичанську. Ймовірність таких можливостей оцінювали як 50/50. Мало хто вірив, що ці фантастичні ідеї можна здійснити, але як зазначив в інтерв'ю для видання "Укрінформ" Сергій Гайдай, який на той момент був головою Луганщини: "Якщо планувати виключно ремонти у туалетах, то ми й залишимося на цьому рівні".

Бельгійська спадщина

"Бельгійський архітектурний ансамбль", зведений у Лисичанську понад 120 років тому може назавжди зникнути з землі. У 2017 році Лисичанськ отримав премію "Бельгійська спадщина за кордоном" (Belgian Heritage Abroad Award). Бельгійці висловили інтерес та бажання відреставрувати свою "спадщину", яку ще називають "Лисичанська Бельгія" та "Десята провінція Бельгії"...

Перед війною з'явилася надія, що "Бельгійська лікарня" може отримати друге життя. Було запропоновано багато варіантів використання будівлі. Зокрема, там пропонували відкрити кіноцентр, центр ІТ-індустрії, арт-резиденцію, музичний центр, молодіжний центр, інтерактивний музей тощо.

Але запуск заводів та відродження "Лисичанської Бельгії" - це все в далекій перспективі... Якщо ж говорити про ближчу перспективу, то плани влади були більш реалістичними.

Сучасний басейн

У сусідніх з Лисичанському Сєвєродонецьку та Рубіжному, а також у Кремінній були басейни, де могли весело та активно проводити час й діти, й дорослі. Сучасний, оснащений усіма технологіями, енергозбереженням та фільтрацією басейн планували збудувати і у Лисичанську. У 2022 році планувалося повністю завершити підготовчий комплекс робіт, а у 2023 р. мало розпочатися будівництво водно-спортивного комплексу.

Було ухвалено рішення, що новий басейн буде збудовано на місці зруйнованої будівлі Центру зайнятості, враховуючи переваги локації, рівновіддаленість від центру міста, а також міст Новодружеськ, Привілля та прилеглих міст Сєвєродонецьк та Рубіжне; наявність зручної транспортної розв'язки. На жаль, цим планам не судилося збутися...

Об'їзна дорога та мости

Наприкінці 2021 року було ухвалено рішення про відновлення об'їзної дороги та реконструкцію зруйнованого мосту біля колишнього содового заводу. Роботи планували розпочати вже у 2022 році. Планувалося капітально відремонтувати чотири з половиною кілометри дороги та побудувати новий міст замість зруйнованого. Вже був готовий проєкт і лисичанам показали, як виглядатиме новий міст через Сіверський Донець в районі колишньої "Ліссоди".

Проект моста, г. Лисичанск

Також у 2022 році планували завершити капітальний ремонт аварійного Пролетарського мосту між Сєвєродонецьком та Лисичанськом. Ремонтувати дві лінії було вирішено почергово. У грудні 2021 року було завершено роботи на першій смузі, її відкрили для проїзду автотранспорту. Через війну роботи так і не було завершено.

Спортивно-оздоровча база

У 2022 році в Лисичанську планували розпочати реконструкцію спортивно-оздоровчої бази "Лисичанець", яка мала стати надсучасним спортивним об'єктом. "Водна станція" - це спортивно-оздоровча база, розташована на березі річки Сіверський Донець на межі трьох міст Луганської області: Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне. На території станції знаходилися навчальна база з веслування на байдарках та каноє. На Водній станції, окрім водного спорту, проводилися тренування з легкої атлетики, футболу, волейболу.

У 2021 році до Дня захисту дітей на "Водній станції" відкрили новий спортивний майданчик. У 2022 році планували збудувати тренажерні зали, трибуни для глядачів, майданчики з вуличними тренажерами, а також упорядкувати прибережну територію.

Це далеко не повний перелік планів, які обласна та місцева влада мали намір втілити у життя. Сьогодні, озираючись назад, багато хто з сєвєродончан та лисичан не можуть не визнати, що міста розвивалися й дивилися у майбутнє. Поки не прийшов "руський мир"...

Чи будуть росіяни рвати жили, щоб відновити з руїн Сєвєродонецьк та Лисичанськ? Це навряд ... За десять років існування в "руському мирі" з т.зв. "столиць республік" - Луганська та Донецька - так і не створили ані блискучого Лас-Вегаса, ані туристичної Венеції. Якщо "почекуни" з Лисичанська та Сєвєродонецька думають, що їм пощастить більше, то вони глибоко помиляються...

Читайте також: "Іноземці" у своїй країні: Кому з мешканців Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного загрожує депортація

Северодонеце Лисичанск

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк