19.04.2024, 10:13

Виявлення та усунення дефектів листової сталі

Ольга Станішевська | Всі новини автора
вади листової сталі

Дефекти в листовій сталі можуть значно впливати на її якість та міцність, що своєю чергою може призвести до проблем у виробничих процесах та вплинути на якість  кінцевого продукту. Ця інструкція призначена для того, щоб допомогти виявляти та усувати різні дефекти листової сталі.

Які бувають дефекти

Перед тим як розпочинати перевірку на наявність дефектів, необхідно зрозуміти, які вони бувають взагалі. Вади листової сталі можна класифікувати на 3 групи.

  • Перша група - поверхневі дефекти. До них варто віднести вм’ятини, подряпини, корозійні пошкодження тощо. Вони можуть з’являтись як у процесі виробництва, так і під час зберігання та  транспортування. У виробничому циклі подряпини зазвичай виникають під час проходження між валками, через неправильне налаштування обладнання. Вм’ятини та корозійні пошкодження пов’язані з порушенням правил зберігання готового листа сталевого. Також всі ці пошкодження можуть з’явитись при завантажувальних/розвантажувальних роботах. Такі дефекти не є критичними та досить легко виправляються.
  • Друга група - внутрішні дефекти. Задирки, поздовжні складки, флокени, пори й т.п. виникають в результаті порушення калібрування, функціонування обладнання та загалом технології виробництва.  Сталь листова може мати як поздовжні, так і поперечні тріщинки, які виникають в результаті порушення технології обтиску. Задирки виникають при неправильному налаштування валків при прокаті. Калібр переповнюється сплавом і надлишок матеріалу залишається на краях листа. Накати або поздовжні складки можуть виникнути при нерівномірному розподілі тиску, не правильною температурою або швидкістю прокату.  Флокени зазвичай знаходяться всередині листа і можуть бути викликані різними факторами, такими як неправильна температура прокату, недостатнє очищення поверхні металу перед прокаткою або неправильні параметри обробки. 
  • Третя група - геометричні дефекти. Зазвичай це хвильові краї, значні вигини та нерівності листа. Спотворення та деформації поверхні можуть виникнути через неправильний контроль параметрів прокату, наприклад, через нерівномірний тиск або температуру на валках.

Дефекти в металопрокаті можуть спричинити аварійні ситуації або навіть нещасні випадки на виробництві або в процесі експлуатації кінцевого продукту. Виявлення дефектів дозволяє запобігти потенційним небезпекам та забезпечити безпеку персоналу та користувачів. Тому перед початком подальшої обробки листовий прокат має бути перевірений на відсутність дефектів.

Візуальний огляд поверхні та країв листа щодо видимих дефектів, допоможе виявити основні видимі проблеми. Використання ультразвукових та радіографічних методів дозволяє виявляти внутрішні дефекти без пошкодження поверхні металу. Магнітна дефектоскопія використовується для виявлення проблем, пов'язаних із магнітними властивостями матеріалу. Відповідальні компанії виробники мають службу контролю якості, котра детально перевіряє продукцію після виробництва та надає відповідні сертифікати якості.

Усунення дефектів

При виявленні дефектів перед початком подальшої обробки сталеві листи слід підготувати, а саме усунути вади. Процес та методи усунення залежать від типу та розміру дефекту. Поверхневі вади можуть бути видалені за допомогою шліфування, полірування та хімічної обробки. Внутрішні незначні дефекти можна виправити шляхом обрізки або зварювання. А от більш значні внутрішні проблеми, та дефекти пов’язані з геометрією без спеціалізованого обладнання виправити не вдасться. 

Виявлення дефектів листової сталі є важливим аспектом у будь-якій сфері застосування. Використання дефектного металопрокату може призвести до значних фінансових втрат через необхідність його заміни чи перероблювання. За можливості візуальну перевірку краще провести перед тим, як купити листовий метал.

Теги новин: 
Рубрика - Правозащитник: