13.04.2024, 14:38

Трамп підтримав надання пакета допомоги для України у вигляді позики

Оксана Мовчан | Всі новини автора
фячіц

Після зустрічі зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, колишній президент США Дональд Трамп висловив підтримку законопроєкту про надання допомоги Україні. Однак, він вказав, що ці кошти мають бути виділені у формі позики, а не просто подарунка.

Про це повідомляє видання ]]>Hill]]>, передає Час Пік.

"Ми розглядаємо це прямо зараз... і ми думаємо про те, щоб зробити це у формі кредиту, а не просто подарунка", - заявив Трамп.

Протягом кількох місяців Трамп висловлював скептицизм стосовно надання допомоги Україні в боротьбі проти росії, стверджуючи, що це не є життєво важливим американським інтересом. Він також підкреслював, що Європа має взяти на себе більшу частину фінансування.

"Ми продовжуємо роздавати подарунки на мільярди і мільярди доларів, і ми проаналізуємо це... Але набагато важливішим для мене є той факт, що Європа повинна зробити крок вперед і дати гроші. Вони повинні зрівняти рахунок. Якщо вони не зрівняють рахунок, я буду дуже засмучений цим, тому що вони постраждають набагато більше, ніж ми", - додав Трамп.

Скептицизм Трампа стосовно надання допомоги мав значний вплив на республіканців у Конгресі, що ускладнювало схвалення пакета допомоги в Палаті представників.

Чи можна вірити з цього приводу Трампу? На жаль, поки що підстав для цього не вбачається. По-перше, про позику (що саме по собі є знущанням, але Бог з цим) Трамп і його близький соратник говорять вже понад два місяці, але так і не представили текст відповідного законопрєкту. І це на тлі постійних закликів не тільки Білого дому й України, але й лідерів країн Європи, прем’єра Японії… Тобто є слова, а дій від команди Трампа немає.

По-друге, слова Трампа про те, що Європа не долучається і замало допомагає, вже давно не відповідають дійсності. Саме Європа останні півроку демонструє лідерство у фінансуванні України і наданні зброї. Просто її можливості у військовому плані неспівставні з американськими.

Нагадаємо, глава МЗС Великої Британії Девід Кемерон зустрівся з Дональдом Трампом та намагався переконати його в необхідності підтримки України, але, ймовірно, йому це не вдалося.

Читайте також:

Чи будуть влітку вимикати світло: у ДТЕК перерахували чотири умови

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк