19.04.2024, 13:38

Зберіть свій власний комп'ютер з нуля за допомогою кофігуратора ПК

Олег Білоусов | Всі новини автора
персональний комп'ютер

Альтернативою купівлі готового персонального комп'ютера є збирання його самостійно з нуля. Цей варіант має безліч переваг, головним з яких є повний контроль над вибором компонентів та їх відповідність потребам та бюджету. Ви також можете легко модернізувати свій комп'ютер у майбутньому, не побоюючись порушити гарантію на весь комплект.

Самостійне складання ПК може здатися складним завданням, але насправді з ним зможе впоратися кожен. Конфігуратор ПК на сайті комп'ютерного магазину CompX створено, щоб максимально спростити процес підбору комп'ютерної техніки. Цей онлайн-конструктор допоможе вам крок за кроком підібрати оптимальні елементи комплекту, гарантуючи їхню сумісність один з одним. Якщо вибраний вами компонент виявиться несумісним з іншими, буде запропоновано альтернативи зі схожими параметрами.

Завдання конфігуратора – дати можливість вибору сумісних комплектуючих, що дають змогу створити власний комп'ютерний комплект. Він підготовлений таким чином, що вся процедура виявляється дуже простою. В результаті достатньо лише кілька кліків мишкою, щоб зібрати офісний або ігровий комп'ютер своєї мрії.

Після комплектації всіх компонентів ви також можете скористатися послугою збирання, яку якісно та швидко виконають фахівці компанії CompX. Після цього готове та перевірене обладнання буде доставлене за вказаною вами адресою.

"Начинка" комп'ютера

Процесор – це серце комп'ютера. Він оснащений так званими ядрами – це основні обчислювальні компоненти процесора, які обробляють мільярди даних за лічені секунди. Двоядерні процесори найкраще підходять для найпростіших завдань, а професіонали та геймери можуть вибрати моделі з 4, 6, 8 та більше ядрами. Тут можна вибирати між процесорами двох компаній: Intel та AMD. Це найбільш популярні сьогодні процесори, проте на ринку вже з'являються Apple і Nvidia. На продуктивність впливає тактова частота, що виражається в МГц або ГГц. Цей параметр важливий, коли вам важлива висока обчислювальна потужність, яка має значення, наприклад, для геймерів або користувачів, для яких продуктивність найважливіша.

Материнська плата

Материнська плата – це основний та найважливіший елемент комп'ютера. Тут монтуються його окремі компоненти:

  • процесор,
  • оперативна пам'ять,
  • відеокарта,
  • жорсткі диски,
  • накопичувачі.

Тому дуже важливо, щоб усі ці деталі були сумісні з материнською платою.

Основні параметри материнської плати

  • Форм-фактор: визначає розміри та розташування компонентів на платі (ATX, Micro ATX, Mini ITX).
  • Тип роз'єму (має відповідати типу процесора, який ви хочете використовувати).
  • Чіпсет – головний набір мікросхем, що забезпечує зв'язок між компонентами материнської плати.
  • Потужність живлення (VRM) – система керування напругою, яка постачає енергію до компонентів комп'ютера. Відповідає за стабільну роботу ПК, регулюючи напругу і струм, що подається до нього.

Оперативна пам'ять

ОЗП – це тимчасова пам'ять комп'ютера. Саме тут зберігається вся інформація, необхідна ПК в цей момент для виконання покладених на нього завдань. Це означає, що чим більше пам'яті (4 ГБ, 8, 16 та більше), то більше операцій можна виконувати одночасно. Швидкість обробки процесів залежить насамперед від типу пам'яті. Найбільш популярною зараз є ефективна та енергоощадна пам'ять DDR4 (DDR3 призначена для старих материнських плат).

Відеокарта

Відеокарта робить роботу комп'ютера видимою на екрані монітора. Чим вища ефективність цього компонента, тим вища якість зображення. Ваш комп'ютер зможе відображати більш високу роздільну здатність та більш плавну анімацію. Найпопулярнішими відеокартами є Radeon RX та GeForce GTX та RTX. Їх продуктивність визначається обсягом і типом відеопам'яті та тактовою частотою пам'яті, проте важливо і правильне охолодження, що впливає на надійність та плавність роботи відеокарти.

Жорсткий диск

Жорсткий диск – це пристрій, де зберігаються файли. Чим більша його ємність, тим більше документів, фотографій, відео та ігор можна зберігати на ньому. Існує два основних типи: HDD-диски, що мають більшу ємність (порядку кількох ТБ), але меншу швидкість, і SSD-накопичувачі – більш ефективні, надійні та практично безшумні. Вибравши обидва варіанти на одному комп'ютері, ви зможете отримати швидке завантаження системи та найважливіших програм, але при цьому і великий дисковий простір для файлів.

Зарядний пристрій

Комп'ютерний блок живлення – це елемент, необхідний роботи ПК. Крім обробки та подачі електроенергії, блок живлення виконує ще й захисну функцію – оберігає деталі комп'ютера від збоїв через короткі замикання або стрибки напруги. Його найважливіші параметри – потужність та ККД. Для правильної роботи більш ефективних комп'ютерів потрібне потужне джерело живлення.

Корпус

Найкраще вибирати корпус в останню чергу, щоб бути впевненим, що в ньому помістяться всі компоненти комп'ютера. Найголовніше, щоб він забезпечував збереження компонентів вашого нового комп'ютера та легкий доступ до них. Він також має бути досить просторим, щоб забезпечити місце для розширення та модернізації ПК у майбутньому.

Периферійні пристрої ПК

Це органи управління комп'ютером – клавіатура, мишка, але конфігуратор ПК може також підібрати інші корисні пристрої, такі як мікрофон, камера, джойстик та ін.

Корисні поради

Спочатку вам слід визначитися, скільки грошей ви готові витратити на покупку нового комп'ютера. Його призначення також має значення, оскільки високопродуктивний ігровий комп'ютер матиме абсолютно інші параметри, ніж звичайний офісний ПК. Обов'язково вивчіть характеристики комплектуючих, перш ніж вибрати їх, і прицініться до свого бюджету.

Якщо у вас виникнуть питання при збиранні свого ПК, ви можете попросити допомоги у збиранні ПК у спеціалістів у комп'ютерному магазині CompX. Важливо також враховувати можливість розширення та апгрейду вашого комп'ютера у майбутньому.

теги: