15.04.2024, 10:02

Контрабас: низьке звучання високого мистецтва

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Контрабас — найбільший за розміром, найнижчий за звучанням та найексцентричніший за виглядом струнно-смичковий інструмент. Він звучить доречно як у джазовій імпровізації чи оркестрі, так і самостійно. Розглянемо докладніше головні особливості контрабасів.

Особливості вибору контрабаса

Переривчасте звучання контрабаса важко сплутати з іншими смичковими інструментами. На ньому грають смичком чи методом перебирання струн пальцями — піцикато. Перш ніж контрабас купити, треба зрозуміти, як його вибрати. Варто звернути увагу на:

  • матеріал;
  • розмір;
  • колір.

Для виготовлення контрабаса зазвичай використовують ялину, клен або чорне дерево. Колір інструмента природний. Розмір залежатиме від того, купуєте ви його для навчання, гри в оркестрі чи сольних виступів.

На вибір впливає й рівень знання інструмента. Контрабасистам-початківцям варто порадитись із вчителем, тоді як досвідчені музиканти вибиратимуть інструмент, спираючись на власний досвід чи поради колег. Оптимальне рішення завжди можуть запропонувати професійні консультанти магазину музичних інструментів JAM.

Особливості використання контрабаса

Контрабас — це член секції струнної групи в симфонічному оркестрі та струнних ансамблях. Як сольний інструмент він був на піку популярності у XVIII столітті — відомі композитори тієї епохи писали твори для нього.

 Зараз контрабас незамінний у таких жанрах, як джаз, блюз, кантрі, рок-н-рол, рокабілі, сайкобілі та різноманітних видах народної музики.  

Смичок, яким грають на інструменті, буває двох видів: німецький та французький. Від його виду залежить техніка постановки рук під час гри. Смички німецької системи завдяки особливостям будови дозволяють грати розмашисто та вільно, отримуючи при цьому виразне звучання. Французький варіант більш тонкий, а звучання — лагідне та м’яке.  

Контрабас — це особливий інструмент, який за своїм громіздким виглядом ховає витончену музикальну душу. Можливо, саме він підкорить вас своєю незвичністю.

теги: