02.02.2024, 13:43

Ядерна зима: як вона може виглядати та чи дійсно люди зникнуть назавжди

ядерная зима

Що станеться з планетою у разі повномасштабної ядерної війни - точно ніхто сказати не може. Вчені будують різні моделі наслідків і по-різному уявляють життя на Землі після потенційної глобальної катастрофи.

Нейромережа зобразила, що може відбуватися на планеті, якщо людство колись дійде до застосування ядерної зброї, повідомляє Час Пік.

Дослідники розходяться у думках про те, чи може внаслідок масового застосування ядерної зброї настати ядерна зима. Згідно з найпопулярнішими теоріями, ядерна зима настати може і порівнянна вона буде з подіями, які відбувалися 600 млн років тому - ще до того, як життя перебралося з океанів на сушу завдяки накопиченню вуглекислого газу та підвищенню температури. Водночас, є й протилежна думка: нібито у світі вже відбулося стільки ядерних випробувань, що цього мало вистачити для радикальних кліматичних змін, але нічого не сталося.

Чи продовжуватиметься на Землі життя у тій формі, в якій існує зараз? На це питання також немає однозначної відповіді. Є припущення, що життя збережеться лише в океанах, як це було 600 млн років тому. Але є й більш оптимістичні прогнози: людина може вижити, але життя буде зосереджено під землею. Подальша доля залежатиме від того, як швидко людина зможе адаптуватися до змін клімату, відсутності рослинності через велику кількість пилу в атмосфері, що закриває сонце.

Застосування ядерної зброї - це крок у невідомість. Спрогнозувати наслідки навіть за наявності сучасних технологій ніхто не може. І залишається тільки сподіватися, що людство ніколи не зважиться на крок, який може стати останнім для всієї планети.

Читайте також: У Лисичанську та Сєвєродонецьку так їли? Як приготувати відому страву Луганщини з "секретним" інгредієнтом

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк