28.01.2024, 14:30

Як виглядала жінка, яка жила у бронзовому столітті у Богемії: відтворено реальний образ

Могила в Микуловицах. Чехия / Фото: Ярмила Шведова

Завдяки вченим тепер можна побачити, як виглядала жінка, яка жила неподалік чеського міста Пардубіце у бронзовому столітті. Відтворити образ допомогли нові форми аналізу ДНК та особисті речі, що добре збереглися.

Могила жінки була виявлена у муніципалітеті Мікуловіце у Східній Чехії та є однією з найбагатших у Європі на той час. Жінка, яка, ймовірно, померла у віці близько 35 років, належала до вищих соціальних верств, повідомляє Час Пік з посиланням на ]]>Expats.cz]]>.

Як встановили вчені, у жінки була світла шкіра, каштанове волосся, широко розставлені карі очі, видатне підборіддя та мініатюрна фігура.

Її могила є найбагатшою серед жінок унетицької культури, групи людей, що жили у Центральній Європі приблизно з 2300 до 1600 року до нашої ери. Культура названа на честь села Унетице неподалік Праги. Унетицька культура у Богемії була однією з найрозвиненіших у Європі на той час, поряд з областями південної Англії та південного сходу Іспанії.

Радіовуглецевий аналіз показує, що гробниця в Мікуловице датується періодом між 1880 та 1750 pp. до нашої ери.

Жінка була похована з п'ятьма бронзовими браслетами, трьома бронзовими шпильками, двома золотими сережками та трирядним гарним бурштиновим намистом із більш ніж 400 намистинами. Намисто, знайдене у могилі, не має аналогів серед знахідок цього періоду.

Над відтворенням образу жінки працювали антропологи, археологи та скульптор. Точна антропологічна реконструкція стала можливою завдяки черепу, що майже повністю зберігся, а також завдяки ДНК, виділеній з кісток. Аналіз не тільки підтвердив стать скелету, але також виявив інформацію про колір її шкіри, волосся та очей.

Як зазначили експерти, у могилах цієї епохи у Чехії знаходять велику кількість бурштинових прикрас. У похованні у Микуловице у 27 могилах перебувало майже 900 бурштинових предметів. Бурштин родом із Прибалтики, а це доводить, що у бронзовому столітті існували міжрегіональні контакти.

Ця сенсаційна новина з'явилася ще кілька років тому, проте відтоді інтерес до відкриття та роботи вчених не вщухає.

Женщина бронзового века / Фото: МЗМ

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк