26.01.2024, 18:08

Насоси-дозатори хімічних речовин: застосування у водопідготовці

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Водопідготовка - це процес обробки води, здобутої з природних джерел. Його основне завдання – змінити властивості рідини, щоб вони відповідали вимогам. Процес досить складний і складається з кількох рівнів. На всіх із них використовується спеціальне обладнання для водопідготовки – перистальтичні насоси та інші моделі насосів-дозаторів.

Чому потрібний саме такий вид обладнання? Тому що тільки воно точно дозує реагенти, необхідні для дезінфекції води, контролю та підтримки рівня її сольового складу та pH, для коригування вмісту інгібіторів, щоб усунути корозійну активність рідини та запобігти появі відкладень на трубопроводі.

Вимоги до насосів-дозаторів

Пристрої для дозування хімічних речовин через специфіку роботи повинні відповідати багатьом вимогам:

  • Забезпечувати максимальну точність дозування. Це стосується не лише підготовки питної води, коли є прямий вплив на безпеку та здоров'я людей, а й інших галузей. Найменший недолік або перевищення норми хімічних сполук може призвести до поломки системи опалення або енергосистеми, завдати шкоди водопроводу.
  • Хімічна стійкість. Оскільки обладнання працює з агресивними середовищами, матеріали його виготовлення повинні бути стійкими до них та не вступати у хімічні реакції.
  • Простота та надійність експлуатації. Чим надійніший і простіший насос, тим легше його налаштовувати, ремонтувати або проводити обслуговування.
  • Можливість переналаштування робочого режиму. Це допоможе не лише спростити роботу, а й розширити сферу застосування обладнання.

Що стосується технічних характеристик насосів-дозаторів, їх вибирають, спираючись на тип речовин і умови роботи, в яких вони функціонуватимуть.

Типи дозаторів

На ринку України представлений великий вибір моделей та виробників, тому вибрати потрібний варіант нескладно. Серед брендів рекомендуємо звернути увагу на шведську компанію Tapflo. Її насоси-дозатори давно заслужили на хорошу репутацію.

Далі розглянемо основні види насосів, залежно від конструктивних особливостей.

Плунжерні

Головний робочий елемент такого насоса – поршень (плунжер), виготовлений з нержавіючої сталі. У рух його наводить електричний мотор. Під час роботи пристрою плунжер здійснює зворотно-поступальні рухи в циліндрі, оснащеному клапанами подачі та нагнітання. Таким чином, реагент захоплюється в циліндр, а потім виштовхується у водогін.

Продуктивність такого насоса залежить від потужності двигуна та об'єму робочої камери. Найчастіше він використовується для забезпечення високого тиску та високоточного дозування без втрат продуктивності, коли в системі мінливий тиск. Мінус поршневого насоса – заборонено перекачувати рідини із твердими включеннями.

Перистальтичні насоси

Забезпечують рівномірну подачу хімічних речовин без пульсації. Принцип роботи простий. По контуру корпусу розташована трубка із спеціальних матеріалів, стійких до агресивних речовин. У центрі знаходиться вал із шайбою, до якої прикріплені ролики або «черевики». Коли двигун запускається, вал починає обертатися, і ролики перетискають шланг на рівних відстанях. Внаслідок цього рідина, що знаходиться в трубці, перекачується від вхідного патрубка на вихід.

Продуктивність можна відрегулювати за допомогою зміни швидкості обертання валу. Один із важливих плюсів у тому, що мінімум 1 ролик завжди перетискає шланг, тому виключено зворотний відтік реагентів. Завдяки цьому можна не турбуватися про встановлення зворотних клапанів.

Мембранні

Мембранні насоси, що дозують, розраховані на роботу в суворих експлуатаційних умовах при тиску до 200 бар. Принцип роботи нескладний. Забір та видача реагентів здійснюється за допомогою коливання мембрани, якою є одна із стінок робочої камери. Промислові дозатори часто оснащуються двома діафрагмами для забезпечення більшої безпеки. Якщо одна мембрана порветься, друга не дасть агресивної рідини потрапити назовні або механізм насоса.

Рубрика - Правозащитник: