Алгоритм розблокування податкових накладних в Україні

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Більшість представників українського бізнесу стикалися з такою проблемою, як блокування податкових накладних з боку податківців. В цій статті ми більш детально розглянемо алгоритм розблокування податкових накладних в Україні.

Головні причини, через які блокують податкові накладні

Серед причин, які в більшості випадків приводять до блокування податкових накладних:

  • Формування суттєвої торгової націнки на продукцію/товар, що імпортується з метою реалізації.
  • Належність суб’єкта господарювання до категорії платників, які належать до ризикованих.
  • Відсутність зареєстрованої таблиці даних платника ПДВ в ДПС України. В першу чергу це стосується сільськогосподарських товаровиробників, платників виробників, суб’єктів господарювання, які спеціалізуються на виконанні робіт та наданні певних послуг.

Що робити при блокуванні податкових накладних? 

Будь-яке підприємство, яке зіштовхнулось з проблемою блокування податкових накладних, має два варіанти: проігнорувати цей факт чи намагатись розблокувати податкові накладні. Розпочнемо з першого варіанту. Якщо Вам не вдасться розблокувати накладну протягом календарного року (тобто, протягом 365 днів), до підприємства будуть застосовані штрафні санкції. Відповідно до чинного законодавства, на момент дії воєнного стану штраф складає до 25% від суми ПДВ. Саме тому краще скористатись другим варіантом, тобто, розблокуванням податкових накладних. 

Ефективний алгоритм дій для розблокування податкових накладних в Україні 

Професійні юристи https://prikhodko.com.ua/ пропонують розпочати процедуру розблокування податкових накладних з аналізу критеріїв, які стали визначальними для блокування податкової накладної. Найчастіше вони пов’язані з потраплянням платника/проведеної фінансової операції під критерії ризиковості.

Наступним кроком являється подання пояснення. Виділяють декілька шляхів, які допоможуть здійснити розблокування податкової накладної:

  1. Надання пояснення.
  2. Адміністративне оскарження.
  3. Судове оскарження.

Розпочати краще за все з подання пояснення. Головне, що потрібно зробити: навести ґрунтовні аргументи щодо суті господарської діяльності із зупинення податкової накладної. В якості доповнення можна надати наступні документи: щодо специфіки діяльності, наявності устаткування, складів, виробничих потужностей, спецдозволів на транспорт  та ін. 

Після ознайомлення з цими документами податкова може надіслати підприємству запит щодо надання додаткових пояснень. Саме тому варто ретельно підійти до питання заповнення форми № 20-ОПП.

Протягом 5-ти робочих днів Комісія ДПС регіонального рівня зобов’язана повідомити про своє рішення: направити квитанцію про реєстрацію податкової накладної або відмовити в реєстрації. Отримане рішення оскаржується протягом 10 днів. Якщо Комісія центрального рівня відмовила в задоволені скарги, варто звернутись до суду. 

Зверніть увагу: коли платник податків вже використав процедуру адміністративного оскарження та не отримав бажаного результату, в нього  є три місяці для судового оскарження (якщо не використовувалось адміністративне оскарження – 6 місяців).

Рубрика - Правозащитник: