21.02.2024, 17:21

"Справа не в зерні, а в політиці": Зеленський запропонував Дуді та Туску зустрітися на кордоні

Віктор Білий | Всі новини автора

Президент Володимир Зеленський звернувся до Польщі та Європейської комісії у зв'язку із блокуванням польськими фермерами пунктів пропуску на спільному кордоні із закликом до діалогу.

У відеозверненні він висловився про ситуацію на кордоні з Польщею і заявив про доручення уряду "найближчим часом, до 24 лютого, бути на кордоні" між Україною та Польщею, передає Час Пік.

Український президент зазначає, що у цій ситуації потрібна "проста та зрозуміла справедливість".

"Через польський кордон проходить лише 5% нашого агроекспорту. Тож насправді ситуація не в зерні, а, швидше, у політиці. І під Куп'янськом, недалеко від кордону з Росією, де не вщухає ворожа артилерія, новини з кордону з Польщею виглядають просто знущально", - заявив Зеленський.

Президент також закликав ухвалити "загальні та раціональні" рішення, щоб вийти з цієї ситуації як з поляками, так і з іншими країнами Європи.

"Прошу тебе, Дональде, пане прем'єр-міністре, теж приїхати до кордону. Анджей, пане президент, я прошу тебе підтримати цей діалог. Це національна безпека. Ми не повинні це затягувати. Найближчими днями дають нам шанс це зробити", - додав він. .

Нагадаємо, з листопада 2023 року польські перевізники розпочали страйки на кордоні з Україною. У січні кордон вдалося розблокувати, коли польський уряд підписав угоду з перевізниками.

У лютому протести на польсько-українському кордоні поновилися. Пункти пропуску блокують фермери, а нещодавно вони заявили про "тотальну блокаду" кордону, а також почали висипати українське зерно.

Читайте також: Блокада шести пунктів пропуску: докладніше про ситуацію на кордоні з Польщею

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк