08.05.2024, 16:16

У яких випадках переселенці мають право на повторні виплати: роз'яснення юристів

Віктор Білий | Всі новини автора

За загальним правилом, право на призначення допомоги на проживання ВПО мають люди, які звертаються вперше. Водночас не втрачає актуальності та питання, чи існують випадки, коли переселенець може претендувати на виплати повторно.

Про це у Фейсбуці розповідає Юридичний порадник для ВПО, передає Час Пік.

Ще наприкінці 2023 року було внесено зміни до Порядку надання допомоги на проживання та ВПО у виняткових випадках отримали право на повторне звернення.

Йдеться про такі три випадки, які залишаються актуальними до цього дня.

ВПО відмовилося від виплат та/або знято з обліку, у разі повернення до покинутого місця проживання, проте особі довелося повторно переміщатися:

  1. З території, на якій оголошено обов'язкову евакуацію після 1 серпня 2023 р., якщо людина включена до переліку осіб, яких обов'язково/примусово евакуюють.
  2. З території, на якій ведуться бойові дії або тимчасово окуповані РФ, включені до Переліку: ]]>https://cutt.ly/hewStswh]]> після 1 грудня 2023 р.
  3. Після повернення додому житло людини було знищено або пошкоджено до непридатності для проживання.

Усі три випадки стосуються ситуації, коли людина повернулася додому, що було підставою для припинення виплат, проте об'єктивна ситуація змусила людину знову переміщатися.

Винятки не стосуються повернення на СОТ.

У 2024 р. порядок було вдосконалено.

"Фактично ці зміни дозволили більшій кількості ВПО звернутися за призначенням допомоги з 1 березня ще на 6 місяців", - зазначають юристи.

Так, зараз можна претендувати на призначення виплат ще на 6 місяців навіть у разі, якщо:

  1. ВПО відмовилося від допомоги та (або) було знято з обліку, у зв'язку з поверненням до покинутого місця проживання, з якого здійснювалося переміщення.
  2. Допомога ВПО була припинена і (або) була знята з обліку, у зв'язку з поверненням до покинутого місця проживання, з якого здійснювалося переміщення.

Важливо! У разі зняття з обліку ВПО слід звернутися за оформленням довідки ВПО знову. Для тих, хто звертається повторно, така процедура можлива лише офлайн.

Слід пам'ятати, що не йдеться про безумовне право на отримання допомоги у разі повторного звернення в одному з вищезгаданих випадків. Також необхідно обов'язково відповідати майновим критеріям, а у випадках 4 та 5 ще й ставитись до категорій осіб, які потребують особливої підтримки та, як наслідок, мають право на виплати (пенсіонери, особи з інвалідністю, сім'ї з дітьми до 18 років тощо).

Крім того, розглядаючи випадки звернення за виплатами після повернення з-за кордону та після зняття депозиту, встановлюються і тимчасові межі, коли у ВПО виникає право на звернення за виплатами:

  • у разі повернення з-за кордону – не раніше як через 15 робочих днів після повернення в Україну;
  • у разі зняття депозиту має пройти не менше 3 місяців перед зверненням.

Читайте також: Переселенці - клієнти Ощадбанку можуть пройти ідентифікацію без особистої присутності: як це зробити

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк