17.02.2024, 08:31

Україна та Франція підписали угоду про гарантії безпеки на 10 років

зеленский и макрон

У п'ятницю, 16 лютого, Україна та Франція підписали угоду про гарантії безпеки, які діятимуть 10 років.

Угоду про гарантії безпеки підписали лідери держав - Володимир Зеленський та Еммануель Макрон - в Єлисейському палаці, передає Час Пік.

"Я хочу запевнити, що Франція готова до довгострокової підтримки. Ми підписали угоду на 10 років, яка діятиме, доки Україна не вступить до НАТО", - зазначив Макрон під час спільної ]]>пресконференції]]> президентів.

За його словами, Франція зобов'язалася внести 6 млрд євро додатково на військові потреби. Така допомога має посилити можливості України захищати себе. Також Макрон запевнив, що Франція продовжить підтримку України у сферах постачання техніки, навчання військових та допомоги цивільним, країна готова до посилення оборонно-промислової бази на користь європейської оборони.

Згідно з гарантіями безпеки, Франція надаватиме військову та цивільну допомогу, щоб Україна могла захистити свої суверенітет, незалежність та територіальну цілісність від агресії з боку РФ. При цьому в рамках Контактної групи з питань оборони України Париж "гратиме провідну роль у коаліціях з артилерії та протиповітряної оборони, а також братиме участь у коаліціях з повітряних сил і морської безпеки та в інших коаліціях".

Крім того, французька сторона сприятиме розвитку оборонно-промислової бази України, зокрема шляхом залучення інвестицій, локалізації виробництва на українській території та спільного виробництва пріоритетних видів озброєння та боєприпасів.

Читайте також: Зеленський та Шольц підписали договір про співпрацю у сфері безпеки: що відомо

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк