26.12.2021, 22:09

Тарт Татен з грушами та сиром

Ольга Ранська | Всі новини автора
інгредієнти: 

тісто:

  • 100 г вершкового масла,
  • 200 г борошна,
  • 20 г води,
  • 100 г сиру,
  • 1 яйце,
  • ½ Ч. л. солі,
  • 1 ст. л. свіжих листочків чебрецю;

начинка:

  • 50 г вершкового масла,
  • 75 г цукру,
  • 2 ст. л. бальзамічного оцту,
  • 2 ст. л. не дуже подрібнених волоських горіхів,
  • 1 ст. л. свіжих листочків чебрецю,
  • 6 твердих груш.
Час приготування: 
60.00

Тарт Татен (фр. tarte Tatin) – французький яблучний пиріг «навиворіт». Рецепт носить ім'я сестер Татен, у яких був ресторан, де вони й подавали цей смачний десерт, який, як це часто буває, вийшов випадково: одного разу в поспіху вони пекли яблучний пиріг, але забули покласти тісто на дно форми. Але клієнтам ресторану пиріг сподобався. Сьогодні існує багато різновидів цього пирога. Тарт Татен можна також готувати з грушами, персиками, ананасом і навіть з овочами: помідорами, баклажанами, цибулею.

Приготування

  • Для тіста порубати борошно і масло. Додайте дрібно натертий на тертці твердий сир і добре перемішайте. Потім додайте яйце, воду і чебрець, вимісіть, зліпіть з тіста кулю та приберіть його в холодильник не менше, ніж на 30 хв.
  • У жароміцної формі (діаметром 25 см) розтопити масло, додати цукор і дати йому розчинитися в маслі. Потім збільште вогонь, додайте оцет і поваріть суміш хвилини дві. Тепер зніміть її з вогню, додайте горіхи, чебрець, зверху викладіть груші, опуклою стороною вниз.
  • Дістаньте тісто й розкачайте його в коло, сантиметра на 2 більше форми. Викладіть його на груші, ретельно заправте всередину краю і випікайте хвилин 30-35 при температурі 180 градусів до золотистого кольору і поки карамель по краях не закипить. Потім виймайте з духовки, дайте йому постояти хвилин 10, потім накрийте тарілкою і переверніть. Подавайте теплим.

Є ще один спосіб приготування такого пирога. Він полягає в тому, що карамель не роблять спочатку в формі, а відразу розкладається в форму, злегка змащену маслом, начинка, посипається цукром, додаються ще маленькі шматочки масла і все це покривається тістом. Печеться пиріг 25 хвилин, потім перевертається на вогнетривке блюдо, знову посипається цукром і повертається в духовку під гриль на 5 хвилин, щоб цукор розплавився у карамель.

груша
борошно пшеничне
масло вершкове
сир
яйця
горіхи
Мітки кулінарія: 
0
Голосів поки немає