27.09.2021, 13:56

Гриби на зиму: сушка, маринування, соління, заморожування

Віктор Білий | Всі новини автора
інгредієнти: 
  • гриб
  • цукор
  • оцет
  • лимонна кислота
Час приготування: 
10.00

Якщо ви хочете насолоджуватися смаком грибів взимку, потрібно їх правильно зберігати. І для цього є широкий вибір: сушка, маринування, соління, маринування, пастеризація і заморожування.

Для консервації підходять тільки свіжі, молоді та корисні гриби. Вони завжди вимагають ретельного очищення - незалежно від того, який спосіб консервації виберемо.

Читайте також: Як правильно збирати гриби. Правила збору грибів

Сушка грибів

Сушити можна все, але найідеальніше виходять сумчасті та трубчасті гриби. Їх ретельно потрібно очистити від землі та хвої, а стебла обрізати. Гриби можна сушити цілком, шматками або тільки капелюшками, бажано на сонці, але також можна сушити в духовці. Щоб вони зберегли свій смак і аромат, їх потрібно сушити досить повільно і при невисокій температурі (60-70 градусів).

Викладіть гриби в один шар на деку, поставте в духовку і просушіть при прочинених дверцятах. Після висихання складіть їх в щільно закриті банки або в пакети.

Заморожування грибів

Гриби очистити, промити та обсушити (гриби та лисички відварити в злегка підсоленій воді, щоб вони випустили гіркоту). Викладіть їх на лоток і покладіть в морозильну камеру. Потім перекладіть в пластикові контейнери, закрийте і покладіть в морозилку. Готові гриби можна зберігати півроку.

Маринування

Очищені й вимиті гриби відваріть 10 хвилин в підсоленій воді, потім процідіть. Приготуйте розсіл з двох склянок води та склянки оцту (10%). Додайте спеції за своїм смаком і уподобанням (нарізану цибулю, кілька горошин перцю, запашний перець, лавровий лист, трохи цукру). Дрібні гриби викладіть цілими в банки, великі наріжте більш дрібними шматочками, залийте гарячим маринадом і закрийте. Пастеризація не потрібна.

Пастеризація грибів

Пастеризувати можна майже всі види грибів. Промиті гриби потрібно нарізати соломкою і відварити 10-15 хвилин в підсоленій воді з лимонною кислотою (1/4 чайної ложки кислоти на 1 склянку води). Гарячі гриби разом з розсолом розкласти по банках, закрити та пастеризувати годину. Через 24 години знову пастеризуємо півгодини.

Читайте також: 7 міфів про отруйних грибах і отруєннях

Соління грибів

Найсмачніші гриби для соління – підберезники, польський гриб, опеньки. Вибираємо здорові та не дуже великі гриби. На 1 кг грибів потрібно 20 грамів солі. Очищені та добре промиті гриби відварити близько 5 хвилин у воді з додаванням солі (5 грамів солі на 1 літр води) і щіпки лимонної кислоти. Злийте воду і промийте холодною водою. Помістіть гриби в ошпарену банку або керамічний посуд і залийте остиглим розсолом (на 1 л води 15 грамів солі), вони повинні бути повністю покриті. Можна додатково присипати шаром солі, закрити. Гриби перед приготуванням слід замочити. На смак вони такі ж свіжі.

гриби
0
Голосів поки немає