20.04.2024, 09:37

Людству загрожує нова пандемія з високим рівнем летальності - вчені стурбовані

вирус

У дослідників з'явився новий привід для занепокоєння - вірус, який може знову призвести до пандемії із летальними випадками.

Про те, що може загрожувати людству, повідомляє видання ]]>The Guardian]]>, передає Час Пік.

У ВООЗ спантеличені тим, що "пташиний грип" почав більш активно поширюватися на людей. Він швидко розвивається і, як зазначають вчені, "шукає нових господарів".

Нещодавно випадки "пташиного грипу" були зафіксовані у кількох видів ссавців, зокрема у худоби в США. Заражені "пташиним грипом" корови та кози виявилися несподіванкою для вірусологів, оскільки раніше їх не вважали сприйнятливими до цього грипу. Ризик зараження людини суттєво збільшується.

Варіант А(H5N1), за словами головного наукового співробітника агентства охорони здоров'я ООН Джеремі Фаррара, став глобальною зоонозною пандемією серед тварин.

"Звичайно, велике занепокоєння викликає те, що заражаючи качок та курей, а потім дедалі більше ссавців, цей вірус тепер розвивається і розвиває здатність заражати людей, а потім, що критично важливо, здатність передаватися від людини до людини", - стверджує Фаррара. .

Поки що жодних доказів того, що H5N1 може поширюватися між людьми, немає. Але в сотнях випадків зараження людей при контакті з тваринами за останні 20 років "рівень смертності надзвичайно високий", оскільки люди не мають природного імунітету до вірусу.

За даними ВООЗ, з 2003 по 2024 рік у всьому світі в 23 країнах було зареєстровано 889 випадків "пташиного грипу" та 463 випадки смерті. Рівень летальності становив 52%.

Читайте також: Ядерна зима: як вона може виглядати та чи дійсно люди зникнуть назавжди

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк