21.02.2024, 22:19

Всього 10% європейців вірять, що Україна може перемогти Росію та й самі українці все більше зневірюються: опитування

Марина Гончар | Всі новини автора
війна

Підтримка України серед європейців залишається досить широкою, але майже через два роки після повномасштабного вторгнення ледве 10% у 12 країнах Європи вірять, що Україна може перемогти Росію.

Про це свідчать результати опитування, проведеного в різних країнах ЄС, пише ]]>Guardian]]>, передає Час Пік.

Опитування: європейці більше вірять у перемогу Росії

"Для того, щоб обґрунтувати продовження європейської підтримки України, лідерам ЄС потрібно буде змінити те, як вони говорять про війну", – сказав співавтор Марк Леонард з Європейської ради з міжнародних відносин, яка замовила опитування.

За словами Леонарда, більшість європейців "відчайдушно намагаються запобігти російській перемозі", але не вірять, що Київ може перемогти військовим шляхом. Найпереконливішим аргументом для все більш скептично налаштованої громадськості було те, що продовження допомоги "може призвести до стійкого миру на переговорах, який буде на користь Києва, а не до перемоги Путіна".

Січневе опитування в 12 країнах-членах ЄС, включаючи Францію, Німеччину, Угорщину, Італію, Нідерланди, Польщу, Іспанію та Швецію, показало песимізм, що наростає щодо результату війни. У звіті "Війни та вибори: як європейські лідери можуть зберегти громадську підтримку України" зазначається, що лише один із 10 європейців у країнах, де проводилося дослідження, вірить, що Україна переможе на полі бою, тоді як удвічі більше (20%) прогнозують перемогу Росії.

Навіть у найбільш оптимістично налаштованих країнах-членах ЄС – Польщі, Швеції та Португалії – менше, ніж кожен п'ятий (17%) вірить, що Київ може перемогти. Опитування показало, що в усіх країнах найпоширенішою думкою, яку поділяють у середньому 37% респондентів, було те, що війна закінчиться компромісним врегулюванням, хоча деякі країни були більш зацікавлені в такому результаті, ніж інші.

Опитування показало, що багато європейців все частіше вважають, що війна Росії проти України безпосередньо стосується їх самих. 33% заявили, що вона має більший вплив на їхню країну – і на Європу (29%) – ніж війна на Близькому Сході (порівняно з 5%, які сказали протилежне).

Опитування серед українців

Згідно з опитуванням ]]>КМІС]]>, 66% українців вірять, що війна завершиться поверненням всіх територій. Рік тому в це вірили 71%. Окрім того, збільшилась кількість людей, які готові на територіальні поступки (В грудні 2023 було 15%, зараз – 19%).

Читайте також: Посттравматичний стресовий розлад: що потрібно знати

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк