14.05.2023, 08:11

Євробачення-2023: стало відоме ім'я переможця та яке місце посіла Україна

Евровидение-2023

У британському Ліверпулі відбувся грандіозний фінал міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення-2023". Стало відоме ім'я переможця та підсумки голосування професійного журі й глядачів.

У фіналі міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення-2023" перемогла учасниця від Швеції Лорін (Loreen), яка виконала пісню Tattoo, повідомляє Час Пік.

Виконавиця марокканського походження Лорін отримала 340 балів від журі та 243 бали від глядачів. За учасницю від Швеції по 12 балів віддало професійне журі 13 країн: Ізраїль, Великобританія, Іспанія, Данія, Кіпр, Естонія, Німеччина, Фінляндія, Ірландія, Молдова, Мальта, Нідерланди та Україна.

Для Лорін – це друга перемога на "Євробаченні". Вперше вона перемогла у 2012 році з хітом "Ейфорія". Ще перед тим, як пройшов перший півфінал конкурсу "Євробачення-2023", багато букмекерів вже визначилися з лідером і найвищі шанси на перемогу давали саме шведській співачці Лорін.

Лорин (Loreen)

На другому місці опинився представник Фінляндії Käärijä, а на третьому – ізраїльська співачка Ноа Кірель (Noa Kirel).

Україна увійшла до десятки лідерів, опинившись на шостому місці в загальному заліку. Гурт TVORCHI гідно виступив із піснею Heart of Steel, яка несе в собі глибокий зміст. На написання цієї композиції музикантів надихнули події на "Азовсталі" у Маріуполі.

Журі оцінило виступ TVORCHI у 54 бали, від глядачів вони здобули 189 балів. 

Скільки балів віддали групі TVORCHI журі різних країн: Чехія – 12 балів, Італія – 10, Естонія – 7, Ізраїль – 7, Молдова – 6, Латвія – 4, Азербайджан – 2, Литва – 2, Франція – 1 бал.

Группа TVORCHI

Незважаючи на те, що на торішньому "Євробаченні" переміг український гурт Kalush Orchestra, через війну в Україні право проведення конкурсу передали Великобританії. Але конкурс проходить від імені України.

Евровидение-2023

Голова Міністерства культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко привітав Швецію з перемогою на "Євробаченні-2023", наголосивши на важливості згадки про війну зі сцени міжнародного пісенного шоу.

"Це було дійсно історичне Євробачення. На честь України та від її імені в Великобританії.
Воно символізувало єдність цивілізованого світу, обʼєднаного культурою, музикою, спільними цінностями та баченням майбутнього. Єдність навіть тоді, коли немає спільних фізичних кордонів, але вони є ментальні. В той час коли росія знов обстрілювала Україну, зі сцени постійно звучали слова підтримки нашої країни з різних куточків Європи. Важливо, що зі сцени звучало слово "війна", тому що наша задача називати речі своїми іменами"
, - написав Ткаченко у Telegram.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться трейлер нового анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн", перша серія якого з’явиться в мережі наступного тижня. Це невеличкі сатиричні історії з життя веселих хробачків. Інтерв'ю з автором мультсеріалу читайте тут.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк