26.04.2024, 18:28

"Радіація не визнає кордонів": Зеленський звернувся до миру у річницю Чорнобильської катастрофи

Віктор Білий | Всі новини автора

Сьогодні, 26 квітня, у річницю Чорнобильської катастрофи президент України Володимир Зеленський закликав світову спільноту до посилення тиску на країну-агресора Росію, щоб звільнити від окупантів Запорізьку АЕС.

Своє звернення він опублікував у ТГ-каналі, передає Час Пік.

"Радіація не визнає кордонів і не розрізняє державних прапорів. Чорнобильська катастрофа продемонструвала світові, як швидко можуть постати смертельні загрози. Десятки тисяч людей ціною свого здоров'я й життя зупинили розростання Чорнобильської катастрофи та ліквідовували її страшні наслідки в 1986 році й роки по тому", – зазначив глава держави.

Він наголосив, що після повномасштабного вторгнення РФ Чорнобильська атомна станція 35 днів була в окупації. Російські загарбники розграбували лабораторії, взяли в полон охорону та знущалися з персоналу, використовуючи АЕС для розгортання подальших військових дій.

"Уже 785 днів найбільша в Європі Запорізька атомна станція в заручниках у російських терористів. І це обов'язок усього світу – тиснути на Росію так, щоб ЗАЕС була звільнена й повернута під повний контроль України і щоб усі атомні об'єкти в Україні були убезпечені від російських ударів. Лише це гарантуватиме, що світ не зазнає нових радіаційних катастроф – саме того, чим загрожує кожен день перебування російських окупантів на ЗАЕС", – резюмував Зеленський.

Нагадаємо, аварія на Чорнобильській атомній електростанції 26 квітня 1986 року стала однією з найбільших промислових ядерних катастроф в історії. За міжнародною шкалою ядерних подій, прийнятою 1988 року, аварія на ЧАЕС – одна з двох, яку оцінили за максимальним, сьомим рівнем небезпеки. Порівняна з нею за масштабами лише катастрофа на японській АЕС "Фукусіма-1" 2011 року.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: