25.02.2024, 20:03

Володимир Зеленський провів пресконференцію: головні тези

Марина Гончар | Всі новини автора
зеленський

У неділю, 25 лютого, відбувся Форум "Україна. Рік 2024", до якого долучилися всі представники військово-політичного керівництва нашої держави. Володимир Зеленський провів пресконференцію.

Головні заяви президента України в одному матеріалі зібрав Час Пік.

Про переговори з Путіним

Президент України Володимир Зеленський пояснив, чому він не візьме слухавку, якщо раптом посеред ночі йому зателефонує російський диктатор:

"У нього ж немає мобілки. Як він мені подзвонить, пожартував президент, – а я з телеграфом 1917 вже не працюю".

На думку Зеленського, Путін йому не зателефонує.

"Він не хоче закінчувати цю війну. На сьогодні – це так", — наголосив президент України.

Про новий контрнаступ

"Головне мати план. І цей план є. Я не зможу вам сказати деталі цього плану. Я поясню вам: чим менше людей знає плани української армії, тим швидше буде перемога і не очікуваний результат для росіян", — розповів Зеленський.

Водночас він заявив, що план контрнаступу України у 2023 році, на жаль, був відомий росіянам ще до його початку.

"Скажу відверто, наші контрнаступальні дії минулого року були на столі Кремля ще до того, як почалися контрнаступальні дії. Крапка", — сказав він.

Про підтримку з боку партнерів

Президент заявив, що Україна працюватиме для того, щоб "ніхто не зійшов з дистанції".

"Дипломатично працювати, щоб ніхто не зійшов з дистанції, залежить не тільки від нас, але й від суспільств тих чи інших країн. На жаль, маю констатувати, що це залежить від виборчих процесів. Якщо соціум підтримує твою допомогу Україні, то ти будеш допомагати, якщо ні, то або ти не будеш допомагати, або будеш зменшувати, або будеш втрачати підтримку суспільства", — зауважив він.

Лідер країни пояснив, що наразі найсміливіші борються навіть з суспільною думкою, щоб допомагати Україні:

"Дуже мало тих, хто втрачав посаду керівника держави заради підтримки України, бо йшов проти суспільної думки. Багато лідерів змінювали суспільну думку. На дистанції може хтось зійти, а може хтось прийти. Ми працюємо над підтримкою інших континентів", — підсумував президент.

Про кількість загиблих на фронті українських військових

"Я не знаю, чи я маю право. Це серйозний момент дуже. Нещодавно були голоси в радикальній частині американського політикуму, які не на нашій стороні. Вони сказали, що нібито Україна втратила 300 тисяч загиблими. Далі була інформація від РФ, що Україна втратила понад 100 тисяч вбитими. Це все брехня. 31 тисяча українських військових загинули на цій війні. Не 300 тисяч, не 150 тисяч, що там бреше Путін зі своїм брехливим колом. Але тим не менш, кожен - це великі втрати для нас", — сказав президент.

Про американську допомогу

"Коли ми говоримо про американську допомогу, ми повинні зрозуміти, що це питання не резерву фінансового, що це зброя. Я ще раз підкреслюю, що в більшості всі ці гроші - це зброя, і тому ви розумієте, який буде результат - ми будемо послаблені на полі бою... У нас є зброя така, яка є. Ми будемо шукати інші можливості купувати зброю, брати ще додатково гроші, кредити, тиснути на партнерів, просити їх, і це питання конкретних пакетів, зброї, наповнення конкретного захисту нашої держави", — сказав Зеленський.

Про смерть Навального

Президент України Володимир Зеленський впевнений, що російського опозиціонера Олексія Навального вбив Кремль:

"У них була одна людина (Олексій Навальний - ред.), яка могла вести опозиційну політику. Він за це був у тюрмі. Вони його вбили. І не треба зараз говорити, яким чином. Вони його вбили Кремлем - і де їхня відповідь як суспільства та громадськості. Це ж їхній громадянин. Чому запитують мене (про Навального - ред.). Так запитайте у них (росіян - ред.), він же - їхній громадянин. Бо їм все одно на це", — сказав він.

Про мирний саміт

Президент наголосив, що Для України важливо, щоб до Української формули миру та Глобального мирного саміту долучилися країни Глобального Півдня:

"Ми говоримо про Глобальний Південь, для нас дуже важливо мати їх "на борту" Формули миру, і мирного саміту. І ми над цим працюємо, і є держави, які досі балансують, і трошки вагаються. У Латинській Америці, Африці. Ми працюємо над тим, щоб вони обрали саме сторону миру", — сказав Зеленський.

Також він зауважив, відповідаючи на питання журналіста з Азербайджану, що для України важливо, щоб Азербайджан підтримав нашу державу у Формулі миру.

Про ситуацію на фронті

Зеленський каже, що росіяни активно тиснуть на напрямі Куп’янська та зберігають перевагу в артилерії. Однак зараз окупанти роблять у середньому майже в 7 разів більше пострілів, ніж українці, хоча раніше це співвідношення сягало 1 до 12.

"Це зменшення їх переваги у кількості, проте перевага суттєва і нам треба прийти до тих моментів, коли у нас були відповідні операції, контрнаступальні дії, коли ми йшли 1 до 1,5, 1 до 3. І тоді ми зможемо відтіснити росіян. Поки не буде такої кількості, ми зможемо стояти або втрачатимемо… 100 метрів, 50 метрів. На жаль", — сказав він.

Про Польщу

Зеленський сподівається, що уряди Київ та Варшава зможуть знайти рішення щодо розблокування кордону. Інакше Україна захищатиме свій бізнес.

При цьому він каже, що протести фермерів розпочалися не через Україну, а через внутрішню політику ЄС:

"Використовувати Україну як тиск на європейські інститути – просто несправедливо", — сказав він.

Про постачання далекобійної зброї

"По ATACMS — 300 км. Я не хотів би говорити про деталі, але ми розуміємо, для чого нам це потрібно. І Росія розуміє, що ми з цим робитимемо. І дійсно, ми довго працюємо над далекобійною зброєю. Я б відповів узагальнено якщо можна: я перебуваю в позитиві від нещодавньої відповіді наших партнерів щодо цієї зброї", — сказав він.

Про мобілізацію

Зеленський поки не став коментувати питання посилення мобілізації після ухвалення нового законопроєкту.

"Там подали три тисячі поправок до законопроєкту. Нехай депутати працюють, а потім відповідають країні, що буде далі", — сказав він.

За його словами, новий документ необхідний для того, щоб розв'язувати невирішені питання на кшталт демобілізації, ротацій, підготовки тощо.

Про наступ РФ

"Нам складно буде найближчі місяці, тому що є колихання в США, яке має вплив на деякі держави, хоча ЄС показав здатність бути лідерами. Нам буде складно в березні-квітні, ми будемо проходити такий період хвиль, і політичних, і фінансових, тиску різного. РФ буде готувати наступ на початку літа або в кінці травня. Якщо зможуть. Вони будуть готуватися", — сказав президент.

Він зауважив, що Україна буде готуватись до цього бою:

"Їх бій, який почався 8 жовтня, не приніс ніякого результату. Ми зі свого боку підготуємо свій план і буде йти по ньому. Переломним моментом стануть вибори в США і з того моменту будемо розуміти що відбудеться після цього", — підсумував він.

Про "нелегітимність"

"Щодо легітимності, це не думка західних партнерів або когось всередині України. Це наратив і програма Російської Федерації. Відповідні документи всі розвідки "Сімки" мають. Дехто з них говорять прізвища тих, хто підіймає цей наратив. Погана ідея", — зазначив глава держави. 

Він наголосив, що ставиться до цього, як до зрадницької позиції до України. За його словами, наразі відомі навіть суми грошей, які передбачені тим чи іншим інституціям, які цю тему підіймають. 

Про заміну Залужного

Новий план контрнаступу на 2024 рік пов'язаний саме зі зміною військового командування:

"Є чіткий план щодо контрнаступу. Деталей не можу сказати. Не маю на це права. Цей план пов'язаний й зі зміною керівництва", — сказав президент.

Український лідер зазначив, що таких планів буде декілька – через ймовірний витік інформації. Він додав, що звільнення Валерія Залужного це "внутрішній момент".

Про зустріч з Путіним у 2019 році

За словами Зеленського у нього разом з Путіним була довга бесіда "в різних тональностях". Український лідер намагався донести безрезультативність "Мінських угод", але спільного бачення ситуації не знайшлось:

"Я йому говорив, що Мінські угоди не спрацюють, я йому пояснював з цифрами дуже конкретними… Дуже довго про це говорили, торгувались. Друге питання – була історія по газу, про суд, який ми виграли. Але ви знаєте, як вони реагують на виграні процеси. І там було акцентування, що вони передадуть нам гроші… Третє питання у нас було щодо обміну — тоді ми поміняли понад 100 людей", — розповів глава держави. 

Про приєднання Придністров'я до Росії

"Я не впевнений, що на наступному тижні придністровці – чи хто там збирається – на це підуть. Я не впевнений у цьому з тієї інформації, яка є у мене", — сказав Зеленський. 

Він також підкреслив, що Україна не отримувала жодних запитів від Молдови щодо потенційного надання військової допомоги:

"У нас війна іде. Це - перше. Ми воюємо з Російською Федерацією. Це - друге. Молдова до нас з будь-якими подібними запитами не зверталась. Це - третє", — зазначив Зеленський.

Читайте також: Наймасштабніша провокація: У Польщі на землю висипали 180 тонн української кукурудзи - фото, відео

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк