20.02.2024, 19:33

В Україну вдалося повернути 11 українських дітей з окупованих територій, - Лубінець

Марина Гончар | Всі новини автора
діти

В Україну з тимчасово окупованих територій і РФ вдалося повернути 11 дітей, наймолодшій із них два роки, найстаршій - 16.

Про це 20 лютого повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Час Пік.

За його словами, серед повернутих дітей – шестеро дівчаток, зокрема рідні дворічні сестри-двійнята, а також п’ятеро хлопчиків.

Двох дітей зустрічали з каретою "швидкої", оскільки одна дитина зовсім не може пересуватися.

"Українців вдалося повернути з ТОТ і РФ за посередництва Держави Катар і за підтримки ЮНІСЕФ, а також сприяння у роботі Державної прикордонної служби… Спільно з нашою командою дітей зустрічав посол Катару в Україні Гаді Аль-Гаджрі", – зазначив омбудсмен.

На жаль, доля дітей трагічна — вони вимушені були пережити окупацію рідних міст, бомбардування та поранення, смерть рідних. Деяких РФ примусово паспортизувала та навіть знайшла їм "опікунів". 

"Тепер українці вдома. Наше завдання не тільки подбати про логістичний, безпековий та інші напрямки повернення, але й надалі забезпечити отримання дітьми психологічної, гуманітарної допомоги, залучаючи до цього партнерів", - пише Лубінець.

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували близько 20 тисяч дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно. Українські правозахисники наполягають, що дітей, силоміць переміщених з України, "сотні тисяч"...

Читайте також: У Донецьку "бавовна": помічено дим в районі будівлі так званого уряду "ДНР"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк