26.04.2024, 19:17

Якщо нанести на карту адреси "безгоспних" квартир Лисичанська, можна побачити цікаві закономірності: що не так з житлом

квартиры в лисичанске

Житловий фонд окупованої території Луганської області виявився справжнім Клондайком для незаконної "влади". За наявності формальних підстав для оголошення квартир та будинків "безгоспними", до списку потрапляють тільки ті райони та житло, які більше схожі на вигідні, ніж "безгоспні".

Які райони найбільше цікавлять окупантів у Лисичанську та про які закономірності це говорить - проаналізував Час Пік.

Давайте подивимося на карту

Оприлюднено щонайменше три "порції" адрес лисичанських квартир, які тепер вважаються "безгоспними". Перший список (найбільший) з'явився менш ніж через місяць після ухвалення "закону". Все виглядає так, ніби адреси наперед були підготовлені. Адже на створення комісій, які "інспектували" би житловий фонд міста, потрібен час. Час потрібен і на створення "документальної" бази. Ніхто не знає, чи справді були перевірки. Відповідних свідчень немає. І зараз ситуація залишається туманною, а списки "безхазяйних" квартир все оновлюються.

Редакція Час Пік вирішила перевірити, чи є якась закономірність у діях "адміністрації" та місцевих зрадників. Більшість будинків, у яких виявлено "нічийні" квартири, було нанесено на карти. І виявилося, що у списках немає хаосу. Найбільший інтерес викликають конкретні райони - ГТВ, район Скляного заводу, частина вул. Сосюри (у бік "Максим-парку") і там - проспект Перемоги. Загалом карти "безгоспного" житла в Лисичанську говорять самі за себе і за тих, хто займається внесенням до списків тих чи інших будинків.

Закономірності очевидні

Існують, як можна помітити, дві закономірності.

  • Нікого не цікавить приватний сектор (принаймні, поки що не цікавить). Набагато простіше і вигідніше мати справу з багатоквартирними будинками, де квартири вже готові до заселення нових "господарів". Можливо, десь квартири навіть укомплектовані тим, що ще не змародерили зацікавлені у цьому особи.
  • Територіальна закономірність виглядає як визначальний фактор у складанні списків "безгоспного" житла. При тому, що центр міста завжди залишається центром життя, квартири тут не мають попиту. Центр перекочував на ГТВ, адже, як неодноразово зазначали в мережі, цей район менше постраждав від обстрілів, ніж безпосередньо центр. Фактично визначення "безгоспного" житла - це дерибан того, що хоч якось уціліло.

Все говорить про одне: відновлювати та розвивати місто окупаційна "влада" не має наміру. Головна мета - віджати те, на чому можна нажитися, а не збудувати нове або відремонтувати пошкоджене.

Звісно ж, формальними умовами для оголошення житла "безгоспним" є його загроза безпеці (грубо кажучи, аварійне житло), доноси сусідів, несплата комунальних послуг. Але й без усіх формальностей, якщо квартира комусь сподобалася, а власника немає на місці чи він не готовий боротися за своє житло - пиши пропало.

На думку мешканців та реальних власників усім начхати

Усі чудово розуміють, що за сьогоднішніх умов приїхати в окупацію та доводити права на квартиру навіть фізично можуть не всі. Мабуть, на це і розрахунок: якнайшвидше накрасти, щоб у разі деокупації спритно забратися з міста з "наваром". Люди нічого не вирішують. Власники квартир нічого не вирішують та ніяк дистанційно вплинути на ситуацію не можуть. Втім, і відкрито сперечатися та не погоджуватися з "політикою партії" теж бажаючих немає, адже невідомо, які неприємності цим можна накликати. Поки місцеві "царки" та зрадники обирають найжирніші шматки житлового фонду міста, життя людей продовжують руйнуватися.

Читайте також: Лисичанськ та Сєвєродонецьк - у вогні: пожежі знищують те, що дороге для людей, та "сліди"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк