26.07.2023, 16:13

У Києві розпочали демонтаж радянського герба з щита Батьківщини-Матері - відео

Марина Гончар | Всі новини автора
батьківщина- мати

У четвер, 20 липня, у Києві розпочалися роботи на пам’ятці Батьківщина-Мати, на якій замість серпа і молота розмістять тризуб. Наразі ведеться сам демонтаж.

У 2022 році заміну радянського герба на монументі на український тризуб була підтримана значною більшістю користувачів платформи "Дія". Згідно з планами, на щиті "Батьківщини-Матері" до 32-ї річниці Незалежності України з'явиться тризуб, передає Час Пік.

У травні цього року розпочалася початкова стадія процесу заміни радянського герба на тризуб. Його створять зі спеціально відновленої марки сталі - саме з неї було виготовлено весь монумент у 1981 році, а відлили її тоді на заводі "Азовсталь".

Вартість ремонтних робіт оцінена у 28 мільйонів гривень. Це значно менше, ніж прораховували раніше. Наголосимо, що гроші зібрали виключно від великого бізнесу, не беручи з бюджету.

Батьківщина-Мати - найвищий монументальний пам'ятник в Європі, що розташований у столиці. Був створений народним художником СРСР, скульптором Василем Бородаєм. Розмови про декомунізацію герба на щиті монумента велися ще з 2018 року. 

Пропонуємо до перегляду:

Презентуємо вам шостий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений болючим іміджевим втратам країни-окупанта. Крейсер “Москва”, газопровід “Північний потік”, Кримський міст… Далі буде!

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також: В Україні планують продовжити воєнний стан та загальну мобілізацію

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк