04.06.2023, 13:43

До Лисичанська залізницею: невже це знову стане реальністю?

лисичанск

Залізничне сполучення з Лисичанськом відсутнє вже більше року. Через постійні обстріли його було зупинено ще до окупації міста російською армією. Однак після звільнення все повернеться на круги свої, і додому, ймовірно, можна буде повернутися на поїзді.

Які перспективи відновлення залізничного сполучення з Лисичанськом та всім регіоном - проаналізував Час Пік.

Згідно з відкритими джерелами, станцію "Лисичанськ" було відкрито 3 травня 1879 року. І, мабуть, найскладніші часи за 144 роки для неї пов'язані з російським вторгненням. Рух тимчасово зупинявся у 2014 році. Однак після відновлення станція "Лисичанськ" стала ключовим вузлом пасажирських перевезень усього регіону, оскільки залізничний вокзал Луганська опинився на непідконтрольній території. До початку повномасштабного вторгнення РФ у "Укрзалізниці" було, чим порадувати населення Лисичанська. Зокрема, наприкінці 2021 року тільки-но було анонсовано новий маршрут, а рейс "Лисичанськ - Ужгород" був визнаний найпопулярнішим в Україні. Немає сумнівів, що рейс мав би колосальну популярність і в 2022, і в 2023 роках. Але війна внесла свої корективи. У середині травня 2022 року "Укрзалізниця" офіційно оголосила про зупинення евакуаційних рейсів. Виїхати з охопленого війною Донбасу (за винятком Покровська Донецької області) залізницею стало неможливо.

Чи є перспективи відновлення залізничного сполучення з Лисичанськом?

В якому стані залізниця, що веде до Лисичанська, перебуває зараз - інформації немає. Примітно, що з моменту окупації міста у мережі не з'явилося жодного фото чи відео, знятого у районі залізничної станції "Лисичанськ". Наскільки збереглася будівля - однозначних відомостей немає. Втім, нещодавнє повідомлення "Укрзалізниці" вселяє надію на те, що після деокупації міста залізниця запрацює у досить короткий термін.

Так, вітаючи Сєвєродонецьк із Днем міста (28 травня), прес-служба компанії ]]>заявила про готовність відновлювати рух]]>.

"В наших поїздів вже букси чешуться повернутися до Лисичанська й далі на схід і відсвяткувати разом!", - йдеться в повідомленні.

А це означає, що Лисичанськ не забуто і в планах "Укрзалізниці" - відновити сполучення з містом (та регіоном). Проте все залежить від того, коли Лисичанська буде звільнено.

Не тільки Лисичанськ...

Коротке повідомлення "Укрзалізниці" - не єдиний аргумент на користь того, що у планах не лише Лисичанськ, а й увесь регіон. У листопаді 2022 року компанія оголосила продаж квитків до Луганська. Рейс має здійснити спеціальний "Поїзд до перемоги". На даний момент придбати квиток на поїзд вже неможливо.

Водночас, окупаційній "владі" обласного центру не вистачило 9 років для того, щоб залізничний вокзал Луганська знову приймав пасажирів. Жодної інтеграції з "РЖД" не відбувалося, а останні заяви про створення підприємства "Залізниця Новоросії" цього і не передбачають. Керівництво так званої "Луганської залізниці" розцінює маршрут "Луганськ - Москва" як "перспективний". Проте таке "розцінювання" ще нічого не означає. Як влучно зауважує луганський блогер ]]>Savelyi Vasserman]]>, все обіцяне "владою" - тільки в майбутньому часі без будь-яких дій у теперішньому.

"Рутинні роботи будь-якого міста перетворили на якийсь мегапафос. А ось про залізницю, шахти, запуск заводів, фабрик, пароплавів - лише в майбутньому часі. Дев'ять років", - пише блогер.

Про залізничну станцію "Лисичанськ" окупаційна "влада" взагалі нічого не говорить. Очевидно, місто не розцінюється таким "перспективним". З цього випливає єдиний висновок: реальне відновлення залізничного сполучення з містом та регіоном загалом буде можливим лише після звільнення. І відповідні плани "Укрзалізниця" має. Залишати регіон на довгі роки у стані середньовіччя ніхто не збирається.

Пропонуємо до перегляду:

Дивіться нову серію анімаційного серіалу "Хробаки", створеного лисичанською студією "Час Пікчерз продакшн". Невеличкі сатиричні історії веселих хробачків з інтригуючим сюжетом іноді дійсно нагадують реалії сьогодення, але запевняємо вас – це все вигадка автора;), інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також: Які нові об'єкти мають з'явитися в Лисичанську?: Несподівані "рішення"

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк