Як стати надрокористувачем та які документи для цього потрібні?

Олег Білоусов | Всі новини автора
надра

В Україні активно відбувається процес скорочення державного регулювання, спрямований на створення сприятливого бізнес-середовища, зменшення адміністративних навантажень та виведення економіки з тіні. Одним з таких напрямків став дозвіл на використання надр. Для людини, далекої від тонкощів оформлення документів, це може стати справжнім випробуванням. Але, на щастя, спеціалісти з команди Геологічної інвестиційної групи знають, як допомогти. На сторінці сайту https://geogroup.com.ua/speczdozvil-na-korystuvannya-nadramy/ можна детально ознайомитися з порядком оформлення спеціального дозволу для малого надрокористувача.

Провідні геологи та юристи команди Геологічної інвестиційної групи візьмуть на себе всі зобов'язання на шляху збору необхідного пакету документів, а також забезпечать повний супровід у діяльності починаючого надрокористувача.

Серед послуг компанії варто зазначити такі напрямки:

  • геологічні (отримання спедозволів на надро- та водокористування, оформлення паспортів на свердловини, послуги з геологічного аудиту та ін.)
  • екологічні (оцінка впливу на довкілля, моніторинг до та після проєкту)
  • юридичні (будь-які справи, пов'язані із захистом прав власності та ін.)

Як стати власником СД на надрокористування?

На сьогодні в Україні для тих, хто хоче розпочати бізнес у сфері надрокористування, є такі можливості. Ті, хто має у власності землю та вважає, що у ній знаходяться корисні копалини, можуть оформити спецдозвіл на використання надр, який можна отримати в електронному кабінеті надрокористувача. Таку можливість передбачає Кодекс про надра від 28.03.2023 в новій редакції.

Умови отримання необхідного дозволу

Стати малим надрокористувачем можна за виконання наступних умов:

  • площа земельної ділянки надр, на якій, припустимо, знаходяться корисні копалини, не має загально перевищувати 25 гектарів;
  • заявник має документи на право приватної власності цієї земельної ділянки, де можуть розміщуватися надра (при цьому будь-які інші форми власності, наприклад, оренди, не допускаються).

Спеціальний дозвіл на надрокористування може надаватися на якийсь певний термін або на постійній основі. Такі дозволи надаються службою Держгеонадра на підставі відповідних наказів.

Які документи потрібно надати, щоб отримати спецдозвіл?

  • пояснювальна записка,
  • план вказаної ділянки,
  • особисті дані (копія паспорта, ІПН),
  • витяг з Держреєстру речових прав на нерухоме майно,
  • кадастрові плани території.

Хто може претендувати на отримання спецдозволу?

В Україні отримати спеціальний дозвіл на надрокористування можуть ФОПи та юридичні особи. Варто зазначити, що не можуть претендувати на такий документ та бути кінцевими бенефіціарами особи, які мають будь-яке відношення до держави-агресора.

Теги новин: 
Рубрика - Правозащитник: