Що таке самобуд та як легалізувати об'єкти самовільного будівництва в Україні?

Олег Білоусов | Всі новини автора
узаконення самобуду

Таке питання рано чи пізно постає перед кожним, хто є власником приватних будинків або будівель іншого призначення. Узаконення самобуду не є простим завданням для людини, не підкованої юридично, і для якої отримання дозвільної документації часто стає головним болем. Тому багато хто просто ігнорує правила й закони, зводячи самобуди без необхідних документів. Однак такі будівлі в майбутньому обов'язково зіткнуться з проблемою, якщо їх потрібно буде оформити на продаж або у дар або навіть просто під'єднати до інженерних мереж та комунікацій, оскільки формально господар будівлі володіє тільки будівельними матеріалами, які використовувалися в процесі зведення об'єкта. Крім того, часто також легалізують самобуд вже за фактом отримання штрафу за незаконне будівництво або інформування про знесення даного об'єкта.

З усім тим, питання введення будівлі в законну експлуатацію може бути вирішене багатьма способами, проте всі вони вимагають великої "паперової" роботи і, звичайно, часу. Тому найчастіше люди звертаються за допомогою до фахівців. Співробітники експертного сервісу DOZVIL проконсультують з усіх питань, що стосуються легалізації будівель, а також інших питань нерухомості, і зроблять за вас всю "неприємну" роботу.

Які об'єкти належать до самовільної будови?

Відповідно до чинного законодавства України самобудом вважається нерухомість, характеристики якої відповідають таким умовам:

  • реконструкція об'єкта (наприклад розширення площі) без належної дозвільної документації;
  • об'єкти, побудовані з порушеннями будівельних норм та правил;
  • об'єкти, що не відповідають цільовому призначенню земельної ділянки, на якій вони збудовані, або земля не належить власнику самобуду;
  • об'єкти, зведені без відповідних документів, що дозволяють будівництво.

Слід зазначити, щоб будівельний об'єкт вважається самовільною будовою, достатньо однієї з перерахованих вище умов.

Як легалізувати самобуд?

В Україні діють спеціальні правила, за якими можна легалізувати самобуд, що належить до різних об'єктів будівництва. На те, яка саме процедура знадобиться для узаконення того чи іншого об'єкта самовільної споруди, впливає рік його будівництва, загальна площа та географічне місце:

  • будівельні об'єкти площею до 500 та більше 500 кв. м, які підлягають реєстрації за загальними правилами;
  • будівлі, зведені до 1992 року, на які можна одразу оформлювати право власності;
  • об'єкти площею до 300 кв. м, які можна зареєструвати за будівельною амністією (роки будівництва 1992–2015);
  • нежитлові об'єкти СС1, СС2 та СС3 класу наслідків, для яких передбачено окрему процедуру.

Звісно, визначити, яка процедура підійде того чи іншого об’єкта, потрібно зрозуміти, до якого варіанту він належить. Розібратися з цим питанням і при цьому зекономити час і нерви, позбавивши себе необхідності походу по різних інстанціях, можна, звернувшись за допомогою до фахівців експертного сервісу DOZVIL. Багаторічний досвід роботи компанії гарантує отримання всіх необхідних документів, що дозволяють узаконення споруди, виходячи з конкретної ситуації.

Теги новин: 
Рубрика - Правозащитник: