Які професії обирають українці в США: як і де знаходять роботу

Ольга Станішевська | Всі новини автора

    Мігранти з України, які обирають своєю новою домівкою Сполучені Штати, в першу чергу, починають шукати стабільну роботу, щоб забезпечити собі гідне життя. Вакансії в США достатньо різноманітні, і роботи вистачає на всіх. Звичайно ж, коли на якусь посаду є претенденти-американці, то перевагу віддають їм, тому одразу влаштуватися на престижну високооплачувану роботу мігранту буває важко. Виключення складають спеціалісти, яких запросив роботодавець, та які переїжджали саме через таке запрошення.

    Роботу в Америці може знайти навіть людина, яка погано знає англійську, але і заробітна плата буде невисока. Якщо ж ви хочете заробляти більше, то повинні знати мову як мінімум для впевненої розмови, а в ідеалі – майже на рівні носія. Диплом про вищу освіту та досвід роботи за спеціальністю також підвищать ваші шанси на працевлаштування з гідною заробітною платою. Окрім того, ви можете розраховувати на кар’єрний ріст, якщо зарекомендуєте себе як старанний та ініціативний працівник та будете періодично підвищувати кваліфікацію за рахунок семінарів та профільних курсів.

 

Які професії популярні серед українців?

    Люди, які були в Україні вузькопрофільними спеціалістами, часто намагаються почати працювати за професією і в США. Але це не легко, і потребує багато часу та зусиль. Наприклад, щоб влаштуватися лікарем, потрібно знайти вакансію, на яку не претендують громадяни Сполучених Штатів, підтвердити свій диплом, а потім ще й пройти стажування. Далеко не в усіх є можливість забезпечувати себе на час проходження цих етапів.

    Тому мігранти спочатку обирають ті професії, які більш затребувані на ринку праці. Популярна робота в США для українців може бути пов’язана як з фізичною працею, так і з інтелектуальною, але вибір напрямку буде залежати не тільки від ваших бажань, та й від наявних навичок. Отже, мігранти найчастіше обирають для себе роботу у наступних сферах:

 

  • Торгівля. У даному сегменті робота є завжди, і ринок праці з кожним роком потребує все більше працівників, особливо продавців у магазини та касирів. Тим не менш, вагомою умовою для працевлаштування є знання англійської на розмовному рівні.
  • Клінінг. Прибиральники потрібні не лише на комерційні об’єкти, в офіси та готельні комплекси, а й для роботи у приватних будинках та квартирах. Працювати може будь-хто, кому дозволяє здоров’я.
  • Догляд. До цієї категорії можна віднести нянь для дітей та доглядальниць для літніх людей. Іноді потрібна людина з медичною або педагогічною освітою, але частіше за все претендент повинен вміти знаходити спільну мову з підопічними та виконувати певний набір обов’язків.
  • Будівельно-ремонтна діяльність. Спеціалісти робітничих спеціальностей та будівельники з досвідом потрібні всюди і завжди, будь то нове будівництво, або ж реновація чи ремонт.
  • Транспортування. Мабуть, водії – це найбільш популярна професія, і не лише в Америці. Особливим попитом користуються водії категорії CDL – на траки та для пасажироперевезень. Важливою умовою для претендентів є наявність посвідчення водія американського зразка.
  • ІТ. В сучасному світі професії, пов’язані з мережею Інтернет, є одними з найбільш затребуваних і гарно оплачуваних. А якщо ви спеціаліст високого рівня і маєте досвід роботи у великих успішних проектах, то без роботи точно не залишитесь.
  • Краса, здоров’я та спорт. Українські спеціалісти даної сфери мають позитивну репутацію серед іноземців, в тому числі й американців. До неї відносяться такі фахівці, як перукарі та колористи, майстри нігтьового сервісу, косметологи, тренери, масажисти.
  • Вантажники та різноробочі. Це також один із тих напрямків, де від кандидатів потрібне бажання працювати та задовільна фізична форма.

 

    Вакансії в США у перерахованих сферах діяльності є в більшості населених пунктів. Але це не значить, що в інших напрямках роботу ви не знайдете. Продивляйтеся дошки оголошень в інтернеті, або шукайте вакансії мрії через знайомих в Сполучених Штатах, подавайте резюме у фірми, де б хотіли працювати, і ви неодмінно знайдете можливість зайняти бажану посаду.

    Гарним помічником для вас стане спеціалізований сайт з оголошеннями для українських мігрантів – Ukrainian USA and Canada. Тут є пропозиції щодо популярних та затребуваних професій, а також – фахових та вузькопрофільних, тому знайти бажані вакансії буде легко. Бонусом є те, що більшість оголошень – україномовні, що зручно для людей з поганим знанням англійської.

 

Як знайти роботу в США?

    Для того, щоб знайти роботу, яка підійде вам по більшості параметрів, не потрібно якихось особливих вмінь. Треба лише мати терпіння та регулярно моніторити ринок праці. Вакансії розміщують на інтернет-ресурсах, в газетах, на сайтах компаній. Також ви можете попросити допомоги у родичів чи друзів з Америки, звернутися до представників української спільноти або дати своє оголошення щодо пошуку роботи у певній сфері.

    Якщо ж ви бажаєте прискорити пошук або знайти вакансію, яка не відноситься до популярних, то ось вам декілька порад, які з цим допоможуть:

 

  1. Складіть детальне та якісне резюме і розішліть його у ті компанії, в яких хотіли б працювати. Вкажіть там дані про вашу освіту, досвід роботи, семінари та курси, які проходили для підвищення кваліфікації. Обов’язково зазначте свої сильні сторони та особисті якості, вкажіть актуальні контактні дані. Прикладіть до резюме супровідний лист – роботодавці на це позитивно реагують і частіше запрошують на співбесіду саме таких кандидатів.
  2. Коли вас запросили на співбесіду, обов’язково намагайтеся зрозуміти настрій роботодавця. Якщо ви бачите, що його мало цікавлять ваші професійні вміння, а більшість питань не відноситься до роботи, то, скоріш за все, на це місце вас не візьмуть. В Америці не прийнято прямо відмовляти, а тому ви все самі повинні розуміти. Це зекономить ваш час та звільнить від марних сподівань.
  3. Не нехтуйте можливістю перекваліфікації, та звертайтесь до спеціалізованих центрів освіти. Можливо, пройшовши курси та опанувавши нову професію, ви зрозумієте, що це ваше покликання. Також існує вірогідність, що нові навички і знання допоможуть вам швидше знайти роботу у тій сфері, яка більше ціниться на ринку праці.
  4. Якщо у великих містах вакансії вам не підходять, зверніть увагу на маленькі містечка. Цілком вірогідно, що різноманіття буде не дуже широким, але й конкуренція значно нижча. До того ж можна знайти хороші пропозиції в тій же медицині або юриспруденції, і на них не буде кандидатів із числа американських громадян.

 

    Отже, питання «як знайти роботу в США» не є якимось складним. Існує безліч способів, як це зробити. Почати краще з дошок оголошень в інтернеті, бо цей метод найбільш сучасний та інформативний. Ви можете здійснювати пошук з будь-якої країни світу і не обмежувати себе певною місцевістю – як, наприклад, з пошуком через газету. Якщо ви скористаєтесь сайтом Ukrainian USA and Canada, то знайдете вакансії в більшості сфер діяльності та зможете відсортувати їх за містами. Все зручно, швидко і надійно! Заходьте та проглядайте оголошення – серед них неодмінно є те, що підійде саме вам.

Рубрика - Правозащитник: