16.01.2024, 21:34

Як і де найкраще обміняти валюту в Польщі?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

Використання іноземної валюти стає все більш поширеним. Ми любимо подорожувати за кордон, купувати за кордоном онлайн. Тому важливо обмінювати свої гроші на вигідних умовах.

На сайті minfin.pl можна знайти інформацію про курс валют в канторах Польщі на сьогодні між злотим (PLN) та іншими валютами, такими як євро (EUR), долар США (USD), українська гривня (UAH), фунт стерлінгів (GBP), швейцарський франк (CHF) та інші.

Курс обміну валюти на цьому сайті оновлюється щодня. Він відображає середній курс обміну валюти, який пропонується банками та обмінними пунктами в Польщі. Це дуе корисний інструмент для тих, хто планує подорож до Польщі або хто хоче обміняти валюту в Польщі.

Зверніть увагу, що курс обміну валюти може змінюватися в залежності від часу та місця обміну. Тому перед тим, як обміняти валюту, рекомендується порівняти курси в різних місцях.

Обмін валюти – основні правила

Якщо ми хочемо обміняти польські злоті на іноземну валюту, ми можемо скористатися послугами таких установ:

  • традиційний стаціонарний обмінний пункт;
  • банк;
  • Валюта онлайн;
  • онлайн соціальна платформа.

У кожному випадку процедура аналогічна. Продаємо або купуємо іноземну валюту за курсом, запропонованим обраною установою. Принцип вигідної угоди простий: продай якомога дорожче, купи якомога дешевше. Щоб визначити фактичну вартість операції, необхідно врахувати кілька факторів:

  • ціна обраної валюти;
  • спред – різниця між вартістю купівлі та вартістю продажу валюти;
  • маржа установи, що продає/купує валюту;
  • витрати на можливі трансфери;
  • час і зручність здійснення операції;
  • наявність валюти.

Зараз ми по черзі розберемо кожен з варіантів обміну валюти. Це дозволить оцінити переваги та недоліки кожного з них.

Обмін валюти в пункті обміну валют

Обмін валюти в пункті обміну валют донедавна був найпопулярнішим видом валютних операцій. Сьогодні він втрачає своє значення з кількох причин:

  • обмінні пункти пропонують тільки готівкові операції - якщо ми обмінюємо невеликі суми, це не повинно бути проблемою, але коли ми обмінюємо більші суми, ми повинні самі подбати про їх транспортування та збереження;
  • пункти обміну валюти – це стаціонарні пункти, до яких потрібно добиратися самостійно – замість того, щоб кілька хвилин сидіти за комп’ютером, потрібно витратити більше часу, щоб знайти пункт обміну валюти та дістатися до нього;
  • ціни на валюту в пунктах обміну є найменш вигідними для клієнтів – це стосується витрат власників пунктів обміну валюти – оренда приміщень та наймання працівників коштує дорожче, ніж витрати на роботу онлайн-платформи. Особливо невигідні ціни для клієнтів пропонують обмінні пункти, розташовані в аеропортах або на вокзалах. Особливо туристи, які потребують готівки та перебувають у незнайомому місці, прагнуть скористатися наявними у них під рукою пунктами. Однак зазвичай це означає найменш вигідні ціни.

Однак, обмінні пункти все ж мають деякі переваги перед онлайн-майданчиками. Обмін валюти в такому місці не зобов'язує клієнта відкривати додатковий валютний рахунок. 

У разі більшої суми ми можемо узгодити запропонований курс обміну, крім того, обмінні пункти зазвичай пропонують більший вибір іноземної валюти, ніж банки та онлайн-платформи.

Варто також пам’ятати, що в той час, як все більше транзакцій відбувається віртуально, під час туристичних поїздок часто потрібна невелика сума місцевої валюти готівкою. 

Якщо у нас немає валютного рахунку та прикріпленої до нього картки, єдиним виходом може бути пункт обміну валюти.

Обмін валюти в банку

Обмін валюти в банку в принципі нічим не відрізняється від аналогічної операції в обмінному пункті. Ми можемо очікувати, що тарифи будуть трохи вигіднішими, але нам все одно доведеться витратити час на дорогу до закладу.

Також варто пам’ятати, що більшість польських банків пропонують лише найпопулярніші валюти: євро (EUR), британський фунт стерлінгів (GBP), долар США (USD) та швейцарський франк (CHF). Це означає, що ми працюємо лише у валютах, доступних у більшості країн Європи та Америки.

Крім того, банки можуть конвертувати валюти кожного разу, коли ми використовуємо платіжну картку, перебуваючи за кордоном. Операція відбувається відповідно до курсу даної валюти та поточного спреду. Однак можуть стягуватися додаткові збори. Щоб уникнути цієї проблеми, ми можемо використовувати спеціальний валютний рахунок і закріплену за ним картку. Таким чином, ми не тільки відмовляємось від витрат на наступні операції з конвертації валюти, але й можемо знімати місцеві гроші там, де ми знаходимося.

Загалом, вибір методу обміну валюти залежить від конкретних потреб та ситуації користувача. Ретельний аналіз та порівняння умов кожного варіанту допоможе здійснити обмін на найвигідніших умовах для користувача.

Теги новин: 
Рубрика - Правозащитник: