09.04.2024, 21:11

Цифрова приватність: як криптовалюти забезпечують конфіденційність транзакцій

Ольга Станішевська | Всі новини автора

 

Багато користувачів фінансового сектору вибирають як засіб платежу саме криптовалюти, щоб не розкривати свою особу. Завдяки криптовалютній біржі Binance можна дізнатися багато корисного про цифрові валюти, наприклад, якою буде їх ціна ефір це чи біткоїн. Необхідно просто натиснути на монети, щоби дізнатися всі їх характеристики у режимі реального часу. Binance вибирають для себе більш ніж 170 000 000 користувачів по всьому світу.

Що таке монети конфіденційності?

Монети конфіденційності або анонімні криптовалюти – це окрема категорія криптовалют, що забезпечують конфіденційність при проведенні транзакцій. Вони здатні приховати джерело та призначення транзакцій, тому дуже складно ідентифікувати власника гаманця, а в деяких випадках взагалі неможливо.

У монет конфіденційності є одночасно два завдання – це як забезпечення анонімності, так і забезпечення невідслідковування. Анонімність приховує ідентичність за транзакцією, а невідслідковування робить практично неможливим для третіх осіб стежити за транзакцією за допомогою таких служб, як аналіз блокчейну.

Технології, які забезпечують анонімність

У рамках свого протоколу приватні криптовалюти виконують ряд алгоритмів, що запобігають відстеженню транзакцій та забезпечують анонімність. Серед найпоширеніших методів можна виділити:

  • кільцеві підписи;
  • stealth-адреси;
  • Zk-SNARKs;
  • CoinJoin.

В схемі кільцевих підписів одну транзакцію підписує певна кількість учасників, при цьому ідентичність відправника прихована. Група учасників формується випадковим чином.

При користуванні системи stealth-адрес кожна транзакція має свою унікальну адресу, навіть якщо відправник надсилає кілька платежів одному одержувачу.

Zk-SNARKs – це доказ з нульовим розголошенням інформації (Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge). За допомогою цієї технології користувач може довести іншому користувачу істинність затвердження Х і не розкривати жодної додаткової інформації. Тобто можна довести дійсність транзакції та при цьому не розголошувати таку конфіденційну інформацію, як баланс облікового запису або які сторони залучені.

Технологія CoinJoin відома як «міксер монет». При використанні цього методу транзакції від різних користувачів об’єднуються в одну. Потім кошти розподіляються між користувачами з використанням нових адрес.

Найпопулярніші анонімні криптовалюти

Серед найбільших за ринковою капіталізацією монет конфіденційності можна назвати:

  • Monero (XMR);
  • Dash (DASH);
  • Zcash (ZEC).

За думкою багатьох експертів Monero – це найкраща монета конфіденційності, адже вона використовує такі потужні інструменти анонімності, як приховані адреси, RingCT та кільцеві підписи. Також Monero унеможливлює відстеження сум переказів.

Криптовалюта Dash забезпечує конфіденційність завдяки функції PrivateSend, яка використовує технологію CoinJoin для замішування реальних даних транзакцій. Ця блокчейн-система, яка з’явилась як форк біткоїна, позбавлена таких його недоліків, як слабка анонімність та низька швидкість.

Zcash також є форком біткоїна. Для приховування даних про транзакції ця анонімна криптовалюта використовує докази з нульовим розголошенням. Користувач вирішує самостійно – буде операція публічною або закритою. Всі монети Zcash є взаємозамінними, неможливо простежити їхню історію походження.

Монети конфіденційності відіграють ключову роль у криптовалютній екосистемі, адже вони дуже важливі для забезпечення безпеки онлайн-комунікацій.

 

Рубрика - Правозащитник: