19.12.2023, 20:44

Чому з'явилися стейблкоїни та що воно таке?

Ольга Станішевська | Всі новини автора

 

Зараз криптовалюта знаходиться в топі популярності. Її рекламують відомі бізнесмени, зірки – і не просто так, адже вона здатна принести вагомий дохід. Проте варто зауважити, що без знань всіх основних аспектів діяльності в цій ніші та певних умінь не можна досягти успіху. 

Серед наявного різноманіття криптовалют існують токени, що посідають окреме місце в портфелі кожного трейдера. Вони мають власні переваги. Саме через це рекомендується докладніше ознайомитися з ними та прийняти рішення про поповнення свого гаманця згідно з інформацією на сторінці Binance та експертними даними.

 

Що це та які види існують?

Стейблкоїн – криптовалюта, чия вартість повністю повʼязана з фіатною валютою або іншими реальними та стабільними активами. Часто можна зустріти синонімічні назви монет, такі як «цифрове золото». 

Основними характеристиками стейблкоїнів є те, що вони змінюють свою вартість в залежності від загального курсу реальної валюти. Також вони дають можливість проводити транзакції в режимі он-чейн – алгоритм такий самий, як із будь-якою іншою валютою, що досить зручно. Вони є досить популярними, оскільки сумісні з різноманітними гаманцями, підтримуються багатьма опціями та платформами. 

Зараз на ринку є безліч стейблкоїнів, що привʼязані до різних активів. Усі вони відрізняються між собою за індивідуальною моделлю управління. Основними типами стейблкоїнів є:

  • фіатні;
  • товарні;
  • криптовалютні;
  • алгоритмічні. 

 

Взагалі, емітенти мають право обрати будь-яку валюту та токенізувати її. Проте більшість трейдерів та інвесторів не ризикує мати справу з багатьма валютами через їхню нестабільність. Саме тут на допомогу приходять класичні валюти, які мають відносно стійкий курс. На фоні цього найбільш популярними залишаються доларові стейблкоїни. Вони привязуються до долара з алгоритмом один до одного. Саме до популярних доларових належать USDD, FEI та інші. Фіатні, зазвичай, привязуються до інших фіатних активів. 

 

Загалом принцип функціонування досить схожий, якщо порівнювати з доларовими, але відмінність полягає у відстеженні інших вартостей валют. Також надзвичайною популярністю зараз користується дорогоцінний метал. Це стабільні монети, які привязуються до певних металів. Здебільшого це золото. Монети відображають вартість грама, унції та інших одиниць вимірювання найдорожчих металів на ринку. 

Як вони виникли?

На перших етапах появи системи криптовалюти на ринку були тільки нативні токени та звичайна криптовалюта. Ситуація на ринку мала високу волатильність та низький рівень капіталізації. Торгові пари, по суті, мають своєю основою волатильний актив. 

Коли у трейдера виникало бажання і необхідність фіксувати прибуток, він просто виводив свою криптовалюту у звичайний фіат. Стейблкоїни повністю розв’язали нагальні проблеми й дали можливість легко фіксувати дохід від криптовалюти. Це можна зробити без послуг обмінників. Також після введення стейблкоїнів збільшилася ліквідність на всьому ринку. 

Оскільки проєкт набув значної популярності, в нього є вражаючі перспективи розвитку. Наприклад, розробники докладають зусиль для того, щоб інтегрувати свої здобутки з максимально стабільними активами в нові мережі. Таким чином відбувається свого роду експансія нових екосистем. Проте через урядову регуляцію емітенти мають підкорятися тій юрисдикції, в межах якої вони зареєстровані. Це не може не позначатися на характеристиках самих монет. 

Задля запобігання занепаду можуть постійно створюватися нові механізми та певні моделі управління для забезпечення ефективного функціонування.

 

Рубрика - Правозащитник: