20.04.2024, 22:08

В США готові передати Україні пакет допомоги на $61 млрд: Рішення прийнято

Марина Гончар | Всі новини автора
сша

Пакет допомоги Україні від Сполучених Штатів Америки на $61 млрд ухвалений палатою представників США 20 квітня 2024 року. Тепер його мають швидко передати в Сенат, і там буде остаточне голосування.

"Голос Америки" повідомляє, що цей законопроєкт передбачає допомогу Україні на 60,8 млрд доларів до кінця вересня 2025 року, передає Час Пік.

У законопроєкті йдеться про виділення Києву 13,8 млрд доларів на закупівлю озброєнь та обладнання, ще 13,4 мільярда – для заміни та ремонту вже переданої Україні зброї, а також для навчання українських військових. Ще 23,2 мільярда доларів із цієї суми заплановані на поповнення американських збройових запасів.

За законопроєкт віддали голос 310 конгресменів, проти ж виступили 112.

Коли тривало голосування, в залі було чути, як присутні скандували "Україна", а також тримали жовто-сині прапори.

Під час розгляду законопроєкту відхилили всі правки, зокрема від конгресвумен Вікторії Спартц та Марджорі Тейлор Грін — остання виступала проти будь-якої допомоги Україні.

Ще одну поправку — від конгресвумен Кет Кеммек — про вилучення з законопроєкту всієї невійськової допомоги Україні також відхилили. Вона наполягала, аби залишилась тільки військова допомога. Поправку відхилили 275 голосами проти ("за" проголосували 150).

Що відомо про допомогу

Пентагон розпочав збір пакета допомоги для України задовго до відповідного голосування у Сенаті і готовий доставити його на поле бою менш ніж за тиждень.

Пакет точно міститиме боєприпаси, включно зі 155-мм снарядами та снарядами для реактивної артилерії середньої дальності. Також ймовірно Пентагон передасть Україні засоби ППО та боєприпаси. 

Деталі пакета допомоги Україні від США:

  • 49,9 млрд - оборонні витрати;
  • 7,8 млрд – потенційна бюджетна підтримка;
  • 1,57 млрд - економічна допомога;
  • 400 млн - кошти на захист кордонів та гуманітарне розмінування.

Також пройшов законопроєкт щодо використання для України заморожених активів РФ (~$5 млрд).

Прийняття пакета допомоги прокоментував й президент України Володимир Зеленський:

"Сьогодні ми отримали рішення, якого очікували: про пакет американської підтримки. За яке так ми боролися. Дуже вагомий пакет, який відчують і наші воїни на передовій, наші міста і села, які потерпають від російського терору", — Зеленський 

Читайте також: Польські фермери зняли блокаду: на двох пунктах пропуску відновлено рух вантажівок

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк