11.04.2024, 13:07

Зеленський прибув до Литви з офіційним візитом для участі у саміті "Тримор'я"

Президент Украины Владимир Зеленский

Президент України Володимир Зеленський прибув з офіційним візитом до Литви, де візьме участь у саміті "Ініціативи трьох морів", що розпочався у Вільнюсі 11 квітня.

Президент України Володимир Зеленський прибув до Вільнюса для участі у саміті так званого "Тримор'я". Про це він повідомив на своїх сторінках у соцмережах, передає Час Пік.

Зеленський зазначив, що заплановано важливі зустрічі та підписання нової двосторонньої угоди про безпеку.

"Головне зараз – зробити все для зміцнення нашої ППО, забезпечення нагальних потреб Сил оборони України, а також консолідації міжнародної підтримки, щоб ми могли подолати російський терор.

Російське зло – це загроза не лише для України, а й для кожного народу, що межує з Росією, та всіх, хто цінує міжнародне право", - ]]>написав ]]>Зеленський у Telegram.

На саміт у Вільнюсі зберуться представники 13 держав-учасниць ініціативи та стратегічні партнери.

Довідково: "Ініціатива трьох морів", також відома як "Балто-Адріато-Чорноморська ініціатива" або "Тримор'я" - міжнародна економічна та інфраструктурна ініціатива, що поєднує 13 країн ЄС, розташованих поблизу Балтійського, Чорного та Адріатичного морів та Україну.

Метою організації є налагодження регіонального діалогу з різних питань, що стосуються держав-членів: Австрії, Болгарії, Угорщини, Греції, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, Словаччини, Словенії, Хорватії, Чехії, Естонії. Перший саміт пройшов у Дубровнику у 2016 році. На сьомому саміті в Ризі 20 червня 2022 р. Україна набула статусу партнера-учасника, де-факто став учасницею цієї ініціативи.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк