09.04.2024, 14:30

Китай виступив за проведення мирної конференції щодо України, але є нюанси

Оксана Мовчан | Всі новини автора
йфячіц

Китай підтримує проведення міжнародної мирної конференції щодо України, але щоб участь також взяла і Росія. Міністр закордонних справ КНР Ван І заявив, що Пекін сподівається на якнайшвидше припинення вогню.

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Китаю]]> Ван]]> I після зустрічі з очільником російського МЗС Сергієм Лавровим, передає Час Пік.

У вівторок, 9 квітня, коли міністр закордонних справ Ван I зустрівся з журналістами спільно з міністром закордонних справ Росії Лавровим у Пекіні, він докладно виклав на запит основні пропозиції Китаю щодо розв'язання поточних міжнародних та регіональних проблем, а також питання гарячих точок.

Ван I зазначив, що в українському питанні Китай принципово дотримується "чотирьох обов'язків", запропонованих президентом Сі Цзіньпіном, і сподівається на якнайшвидше припинення вогню та закінчення війни. Китай підтримує своєчасне скликання міжнародної конференції, визнаної як Росією, так і Україною, з рівною участю всіх сторін та справедливим обговоренням усіх варіантів мирного врегулювання, чи то перший, чи другий шлях. 

Також, за словами глави зовнішньополітичного відомства, Пекін підтримує проведення мирної конференції, "визнаної як Росією, так і Україною, з рівноправною участю всіх сторін і чесним обговоренням усіх варіантів миру".

Як відомо, Китай розглядає можливість участі в мирній конференції, спрямованій на припинення війни в Україні, яку організовує нейтральна Швейцарія найближчими місяцями.

Україна вже організувала кілька зустрічей за "Формулою миру" на рівні радників керівників держав, у яких взяли участь десятки країн. Головною метою є залучити найбільшу кількість країн для підтримки такої ініціативи.

У січні 2024 року Україна та Швейцарія розпочали підготовку до проведення Глобального саміту миру, який пройде на рівні очільників держав.

Раніше у березні спецпосланець Китаю у справах Євразії Лі Хуей зустрівся з офіційними особами у п'яти європейських столицях, включаючи Москву та Київ.

Читайте також:

Новий пункт пропуску відкриють на українсько-угорському кордоні, - Мінвідновлення

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк