08.04.2024, 07:09

Лубінець звернувся до ООН та МКЧХ після чергового розстрілу російськими військовими українських військовополонених

Уполномоченный Верховной Рады по правам человека Дмитрий Лубинец

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Організації об'єднаних націй (ООН) та до Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) із закликом задокументувати факт вбивства російськими військовими трьох українських полонених біля села Кринки у Херсонській області.

Україна звернулася до ООН та МКЧХ після чергового військового злочину російських окупантів – розстрілу українських полонених біля села Кринки на Херсонщині. Про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець ]]>написав ]]>у Telegram, повідомляє Час Пік.

"Соцмережі сколихнуло ще одне відео цинічної розправи над полоненими українськими військовослужбовцями.

Коли саме і де був скоєний злочин, наразі невідомо. За попередньою інформацією, сталося це біля села Кринки на Херсонщині. На відео видно, що троє беззбройних українських воїнів лежать у рівчаку, а російські окупанти умисно їх розстрілюють", - написав Лубинець.

Лубінець наголосив, що "убивство військовополонених є зухвалим порушенням Женевської конвенції про поводження військовополоненими та тяжким міжнародним злочином" та зазначив, що випадки розстрілу українських полонених "є системною практикою підступного ворога".

"Щодо чергового порушення РФ норм міжнародного гуманітарного права негайно звернувся з офіційними листами до ООН та МКЧХ, аби організації задокументували цей факт. Це має стати доказової базою для трибуналу над злочинцями.

Світова спільнота має дати Росії чіткий сигнал — сліди воєнних злочинів не вдасться приховати", – написав Лубинець.

Він нагадав, що військові злочини не мають строку давнини. Ті, хто вчинив ці злочини, й ті, хто віддавав злочинні накази, неминуче опиняться на лаві підсудних.

Нагадаємо, 7 квітня в Офісі генерального прокурора ]]>повідомили]]> про те, що російські окупанти розстріляли беззбройних українських військовополонених у Кринках на Херсонщині. Розпочато розслідування.

Військовий кореспондент Андрій Цаплієнко повідомив у Telegram, що особу командира підрозділу "рашистів", за наказом якого було розстріляно українських військовополонених в районі Кринок, вже встановлено.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк