07.04.2024, 21:27

"Мирний план" Трампа полягає у здачі Криму і Донбасу РФ, - The Washington Post

Оксана Мовчан | Всі новини автора
йфя

Колишній президент США Дональд Трамп у приватному порядку ділився деталями свого "мирного плану", який полягає у тому, що Україна відмовилася б від певної території.

Про це, з посиланням на джерела, пише ]]>"The Washington Post"]]>, передає Час Пік.

За словами людей, знайомих із планом, ідея Трампа полягає в тому, щоб підштовхнути Україну до передання Криму і прикордонного регіону Донбасу Росії.

"Такий підхід радикально змінить політику президента Байдена, який наголошує на обмеженні російської агресії й надання військової допомоги Україні", - зазначає видання.

На думку Трампа, як Росія, так і Україна "хочуть зберегти обличчя" і хочуть знайти вихід і з людьми в деяких частинах України нібито "були б усе гаразд", якби вони були частиною Росії. Про це розповіло анонімне джерело, яке обговорювало це питання безпосередньо з експрезидентом США.

"Прагнучи повернутися до влади, Трамп, який є вірогідним кандидатом від Республіканської партії на майбутніх президентських виборах, часто вихвалявся, що у разі свого обрання він зможе домовитися про мирну угоду між Росією й Україною протягом 24 годин", - нагадує The Washington Post.

Але він неодноразово відмовлявся публічно розповісти, як він планує це зробити.

Деякі експерти із зовнішньої політики заявили, що ідея Трампа зіграє на руку президенту країни-агресора Росії Володимиру Путіну та виправдає порушення міжнародно визнаних кордонів із застосуванням сили.

"Обмін території на припинення вогню поставить Україну в гірше становище без гарантій того, що Росія не буде переозброюватися і відновлювати воєнні дії, як це було в минулому", - сказала старша наукова співробітниця аналітичного Центру Стімсона Емма Ешфорд.

Вона назвала пропозицію Трампа "жахливою угодою".

Експерти, які підтримують Трампа, наголошують на необхідності усунення загроз інтересам США з боку Китаю. На їхню думку, необхідно зупинити зростаючу залежність Росії від Китаю щодо військової, промислової та економічної допомоги. Вони також виступили за обмеження розширення НАТО.

Читайте також:

Ізраїль завершив наземну операцію у Секторі Гази: що відомо

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк