05.04.2024, 12:38

Кремль розпочав нову інформкампанію: Україну підштовхують до переговорів у "нових реальностях"

Кремль начал новую информкампанию: Украину подталкивают к переговорам в "новых реальностях"

Кремль розпочав нову інформаційну кампанію. Прессекретар Путіна Дмитро Пєсков, міністр оборони РФ Сергій Шойгу та міністр закордонних справ Сергій Лавров активізували інформаційні операції, щоб залякати Захід та підштовхнути Україну до переговорів.

Кремль розпочав нову інформаційну кампанію, посилюючи риторику щодо переговорів по Україні. Швидше за все, метою цих інформаційних операцій є спроба змусити Захід піти на поступки щодо українського суверенітету та територіальної цілісності. Про це йдеться в аналітичному ]]>звіті ]]>Інституту вивчення війни (ISW), повідомляє Час Пік.

Як зазначають аналітики ISW, протягом тижня одразу двоє російських чиновників зробили заяви про готовність Кремля до переговорів щодо України.

У пресрелізі Міноборони РФ про розмову глави відомства Сергія Шойгу з французьким колегою Себастьяном Лекорню йдеться, що нібито "була відзначена готовність до діалогу щодо України". Шойгу зробив спроби погрожувати Франції, щоб стримати підтримку України з боку країн Заходу, та вдавав зацікавленість у мирних переговорах.

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров також просував інформаційні операції, симулюючи інтерес до переговорів. Як зазначили в ISW, він використав зустріч із іноземними послами з "незахідних" держав, щоб засудити "Формулу миру" президента України Володимира Зеленського. За словами Лаврова, Москва готова вести переговори на вигідних для себе умовах.

Лавров знову заявив, що "Україна несе відповідальність за початок війни у 2014 році" та за нещодавній теракт у Москві. Також Лавров заявив, що Росії "немає необхідності говорити із Зеленським", але натомість слід вести переговори із Заходом.

"Вірогідні скоординовані інформаційні зусилля Лаврова та Шойгу можуть сигналізувати про новий виток посиленої російської риторики щодо переговорів...

Лавров також заявив, що нинішня ситуація на полі бою створила "нові реальності" й що Росія готова до "чесних переговорів, які ґрунтуються на цих нових реаліях та інтересах безпеки Росії".

Російські офіційні особи неодноразово помилково звинувачували Україну та Захід через відсутність мирних переговорів, незважаючи на численні публічні заяви Росії, які передбачають або прямо заявляють, що Росія не зацікавлена у сумлінних переговорах з Україною. ISW продовжує оцінювати, що максималістські цілі Росії – рівнозначні повній капітуляції України та Заходу – залишаються незмінними й що будь-які російські заяви про те, що Росія зацікавлена у мирних переговорах, є, швидше за все, спробами змусити Захід піти на поступки щодо українського суверенітету та територіальної цілісності", - йдеться у звіті ISW.

Аналітики ISW також зазначили, що посилення наративу про те, що НАТО і Росія вже перебувають у "прямій конфронтації", ймовірно, все ще є частиною російської кампанії рефлексивного контролю, щоб затримати та вплинути на ухвалення важливих рішень щодо підтримки Заходу для України.

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк