04.04.2024, 11:42

Латвія планує підписати безпекову угоду з Києвом 11 квітня, - ЗМІ

Марина Гончар | Всі новини автора
латвія

Латвія планує укласти з Україною угоду про довгострокову підтримку та безпеку 11 квітня. Її підписання може відбутися на саміті Ініціативи трьох морів у Вільнюсі.

Про це, з посиланням на інформаційний ресурс ]]>Delfi]]>, передає Час Пік.

З латвійської сторони угоду з безпеки підпише президент Едгар Рінкевич.

Видання зазначає, що угода має політичний характер і не має обов'язкової юридичної сили. Ця угода стане "ясним і твердим сигналом про підтримку України в її боротьбі з агресором".

Вона передбачає всі форми довгострокової допомоги Україні в захисті від агресії, а також підтримку Латвії на шляху України до членства в Європейському союзі та НАТО.

Документ про безпеку передбачає зобов'язання надавати Україні військову допомогу в розмірі 0,25% від ВВП Латвії протягом 2024–2026 років, що для поточного року – приблизно €112 млн. Крім того, Латвія допомагатиме Україні захищатися від російської агресії іншими способами, а також підтримає Україну на шляху до членства у Європейському союзі й НАТО.

Слід зазначити, що Великобританія була першою країною, яка надала гарантії безпеки Україні. Історичну угоду також підписали Канада, Німеччина, Франція, Данія, Італія., Фінляндія.

Інші країни-партнери також ведуть переговори з Україною щодо укладання угоди.

Читайте також: Україна отримає від Великобританії партію обладнання для розмінування

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк