04.03.2024, 16:09

Масштабні зміни в Кабміні та завдання на 2024 рік: головне із заяв Шмигаля

Віктор Білий | Всі новини автора

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль окреслив основні завдання України на 2024 рік. Він роз'яснив ситуацію із фінансовим становищем України, перспективами своєчасних виплат пенсій та євроінтеграцією.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на щорічній пресконференції за підсумками чотирьох років роботи уряду.

Кількість міністерств в Україні скоротять на третину

Шмигаль анонсував оптимізацію посад на держслужбі. За його словами, уряд уже почав працювати в цьому напрямку - у 2024 році скорочено 20 тисяч державних вакансій.

"Ми працюємо над створенням Центру уряду. Міністерства повинні мати невелику кількість висококваліфікованих фахівців, які формуватимуть державну політику, а Центр уряду має надавати відповідні юридичні кроки, підтримку, якісно та швидко готувати потрібні міністерствам документи", - повідомив Шмигаль.

Затримок пенсій та зарплат не буде

Денис Шмигаль розповів, що на соціальне фінансування у 2024 році до бюджету заклали 469 млрд грн. Також 20 млрд грн було виділено на фортифікацію та будівництво оборонних рубежів, 40 млрд грн – на придбання безпілотників. Дефіцит бюджету цього року становить понад 20% ВВП – 37 млрд доларів.

Прем'єр-міністр назвав конфіскацію та використання російських активів у розмірі 300 млрд доларів пріоритетом уряду на цей рік.

Наразі більшість партнерів підтримують ідею використання російських активів для відновлення України, також є повна готовність до використання доходів, отриманих від заморожених активів, але це лише перший крок.

Виробляти понад 1 млн дронів на рік

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що український бізнес вже готовий виробляти понад 1 мільйон безпілотників на рік. Уряд викуповуватиме всі ці дрони. 

"У 2024 році ми зробили досить значні кроки щодо посилення власного виробництва озброєння. Президент ставив завдання 1 млн дронів. Ми розуміємо, що бізнес і ринок в Україні вже готові виробляти більше мільйона дронів. Ми, звичайно, викуповуватимемо все, що зможе зробити наш бізнес, для того, щоб передавати це нашим Силам оборони", - сказав Шмигаль.

За його словами, уряд виділив близько 40 млрд гривень на організацію виробництва.

За словами Шмигаля, зараз досить значні кошти уряд виділяє на закупівлю озброєння саме в українських виробників. Завдання коштує 50% коштів, що виділяються на закупівлю озброєння та військової техніки, використати власне на закупівлю в українських виробників.

Блокада польського кордону

Причиною проблем польських фермерів є експорт аграрної продукції з Росії та Білорусі. Наразі 90% українського експорту йде через порти Чорного моря та Дунаю.

"Блокування кордону польськими аграріями станом на сьогодні абсолютно безглуздо, тому що у нас понад 90% нашого експорту йде морем або через дунайські порти, менше ніж 5% рухається автомобільними шляхами", - сказав він.

За його словами, під час поїздки на кордон чиновники запропонували для Польщі 5 кроків, щоб вирішити питання  блокади, польський уряд їх розглядає, частина вже є в комунікації польського уряду.

Читайте також: Підвищення тарифів на електроенергію поки що не буде – офіційна заява Міненерго

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк

Теги новин: