03.05.2023, 15:25

ВР ухвалила законопроект, який пришвидшить дерадянізацію в Україні

Альона Тихоненко | Всі новини автора
дерадянізація

Верховна Рада України ухвалила "антипушкінський" законопроєкт, який розробило Міністерство культури та інформаційної політики. Він дозволить пришвидшити процедуру декомунізації в Україні.

Про це з посиланням на сайт ]]>МКІП]]> повідомляє Час Пік.

Сьогодні ВР ухвалила законопроєкт "Про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" щодо незанесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та вилучення з Реєстру окремих об'єктів культурної спадщини".

Повідомляється, що, згідно з Законом, з Державного реєстру на правових підставах можуть бути вилучені нерухомі пам’ятки України, що є символікою комуністичного тоталітарного режиму або російської імперської політики.

«Це дозволить всім залученим до процесу органам влади набагато швидше й у законний спосіб звільняти публічний простір від пам’яток, які глорифікують російську імперію. До прикладу, у Полтаві міська влада не хотіла переміщувати пам’ятки присвячені Петру І, аргументуючи це відсутністю законних підстав. Сподіваюся, що після ухвалення даного закону таких аргументів у місцевої влади більше не буде», – йдеться у повідомленні з посиланням на слова міністра МКІП Олександра Ткаченка.

Нагадаємо, що нещодавно Кабмін України вніс зміни до постанови “Про запровадження номерних знаків транспортних засобів, що виготовляються за індивідуальними замовленнями їх власників”. Згідно з текстом нового документа, на номерних знаках заборонили символіку комуністичного режиму. 

Раніше повідомлялось, що Президент України підписав закон, який забороняє надавати географічним об'єктам назви, пов'язані з РФ. Закон передбачає встановлення порядку перейменування географічних об'єктів, вулиць, провулків, площ та інших об'єктів, що мають назви, що пропагують російську імперську політику.

Читайте також: Зеленський вніс до Ради законопроєкти про продовження воєнного стану та мобілізації в Україні

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк