29.09.2023, 14:41

СБУ та ДБР викрили диверсійну мережу, причетну до підриву військових складів у Сватовому та Чехії

Віктор Білий | Всі новини автора

Спецслужби СБУ та ДБР викрили всю верхівку та співробітників елітних спецслужб РФ, причетних до диверсій на військових складах у Сватовому Луганській області та ЄС.

Про це повідомляє пресцентр СБУ та ДБР, передає Час Пік.

"Встановлено осіб всього командного складу та ключових співробітників однієї з найбільш засекречених російських спецслужб – сил спеціальних операцій ЗС РФ. Правоохоронці довели причетність спецслужб до вибухів у 2014 році військових складів у Чехії, де зберігалася зброя для України, а також військових складів у Сватовому Луганській області у 2015 році", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, серед елітних співробітників російських спецслужб – чинний командувач генерал-майор Валерій Флюстіков, колишній охоронець Володимира Путіна Олексій Дюмін, який у 2014 році обіймав посаду командира спецназу російського ГРУ, а також колишній начальник головного управління генерального штабу ЗС РФ Ігор Сєргун, який очолював відомство до 2016 року. 

Також повідомлено про підозру командиру "161 Центру підготовки фахівців особливого призначення" головного управління генерального штабу збройних сил РФ генерал-майору Андрію Авер'янову.

"На підставі зібраних доказів обох фігурантів та ще 25 представників сил спецоперацій ЗС РФ, а також їх посібників з числа бойовиків "Л/ДНР", повідомлено про підозру за ст. 113 Кримінального кодексу України (диверсія)", - йдеться у повідомленні СБУ.

Кадрові співробітники російської спецслужби причетні до резонансних вбивств та диверсій на території України та Євросоюзу, зокрема до підриву військового об'єкту в Чехії.

"Через "специфіку" завдань сили спецоперацій підзвітні начальнику генштабу РФ, але "в окремих випадках" підпорядковуються безпосередньо Путіну", - зазначили в СБУ.

Встановлено, що за вказівкою Кремля у 2015 році представники цієї спецслужби організували підрив об'єднаного складу ракетно-артилерійського озброєння ЗСУ у м. Сватовому Луганської області.

За даними слідства, для підриву арсеналу російські спецназівці задіяли комплекс радіоелектронної боротьби Леєр-3 із трьома дронами Орлан-10.

29 жовтня 2015 року це озброєння було переміщене з тимчасово окупованого Донецька на передові позиції бойовиків "Л/ДНР" у районі Первомайська Луганщини.

"Звідти агресор запустив дрони у напрямку складу ЗСУ у Сватовому. При наближенні до об'єкта російські безпілотники скинули на нього запальні гранати з парашутною системою", - пояснили в СБУ.

Внаслідок вибухів та детонації боєприпасів знищено значну кількість військової техніки (76 одиниць), ракет та боєприпасів (понад 3 тис. тонн). Державі завдано матеріальних збитків на понад 71 млн грн. Загинули троє військовослужбовців ЗСУ та одна цивільна особа.

Також співробітники СБУ та ДБР у взаємодії з чеськими партнерами встановили причетність сил спецоперацій ЗС РФ до підриву складу з озброєнням у м. Врбетице у Чехії у 2014 році. Важливу роль у цій диверсійній операції відіграли вже відомі за спробою отруїти Скрипалів у Солбері Мишкін та Чепіга.

Таким чином, Кремль намагався послабити оборонний потенціал східного флангу НАТО та розхитати внутрішньополітичну ситуацію в Центральній Європі.

Пропонуємо до перегляду:

"Яблуко" - це дев’ятий епізод анімаційного серіалу "Хробаки", присвячений майже біблейському попередженню “Не влізай, а то вб’є”. Але ж попередження для “слабаків”, правда?...

Серіал створено лисичанською студією "Час Пікчерс продакшн". Автор ідеї Vit Richer, інтерв'ю з яким можна почитати тут.

Читайте також: До 15 років колонії заочно засуджено начальницю "митного посту" окупованої Луганщини

Читайте останні новини України та світу у своєму смартфоні в додатку Час Пiк